Tusentals män har de senaste dagarna erkänt sig skyldiga till sexuella övergrepp på Facebook. Hanna Bergwall anser att de borde åtalas för detta.
1 av 3
Tusentals män har de senaste dagarna erkänt sig skyldiga till sexuella övergrepp på Facebook. Hanna Bergwall anser att de borde åtalas för detta. - Foto: Privat/SCANPIX NORWAY/Pixabay
2 av 3
- Foto: SCANPIX NORWAY
Hanna Bergwall.
3 av 3
Hanna Bergwall. - Foto: Privat

Tips till polisen: Tusentals erkänner just nu brott – på Facebook

​Hanna Bergwall: "Plötsligt har vi alltså tusentals människor som har gått ut och ERKÄNT ett brott på Facebook. Rena rama guldgruvan för åklagaren!"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Bergwall är 22 år och bor i Stockholm. 

Hon studerar till jurist och är ledamot i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Ekerö kommun. 

Följ henne på Instagram.

Det senaste dygnet har sociala medier fullkomligt exploderat av kvinnor som berättar om sexuella trakasserier och övergrepp. 

Även männen har passat på att öppna upp sig. De berättar om hur de sexuellt trakasserat kvinnor. Hur de utnyttjat, tafsat, hotat. 

Man kan tro att dessa avskyvärda handlingar ska bli bemötta med avsky. Åtminstone med bestörtning. Men nej. Tvärtom. Männen mottas av en varm famn. Dunkas i ryggen. Tackas för deras mod. 

Förövaren har äntligen ett ansikte. Det är underbart! Men han förtjänar väl för fan inget tack för att ha begått ett brott? Eller för att ha erkänt det för den delen. 

Hur tror ni responsen hade varit om (män)niskor istället erkände mord på Facebook? Eller rån? Ett tack känns knappast på sin plats. Att agera, åtala och kanske döma vore däremot väldigt passande, eller hur? 

I lagtexten kallas det bland annat sexuellt ofredande. Det besvärliga med den här typen av brott är att de är svåra att bevisa. Gärningsmannen nekar i princip ALLTID. Och det var det. 

Men plötsligt har vi alltså tusentals män som har gått ut och ERKÄNT ett brott. Svart på vitt. Rena rama guldgruvan för åklagaren! 

Men vi vet alla att det inte kommer bli något åtal. "Resurserna är för små". Men egentligen beror det på att brott mot kvinnor helt enkelt inte är prioriterat. Inte politiskt. Inte socialt. 

Om ni män som erkänner era övertramp menar allvar, om ni på riktigt vill göra en förändring, underlätta då för rättsstaten Sverige. Plocka upp luren och anmäler er själva. 

Ett erkännande på Facebook räcker tyvärr inte för att tvätta bort skulden som är er.

Hanna Bergwall

Hanna Bergwall skriver i form av fristående debattör och inte som representant för Miljöpartiet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.