Jonatan Alfvén uppmanar alla killar att ta sitt ansvar för att stoppa sexuella övergrepp.
Jonatan Alfvén uppmanar alla killar att ta sitt ansvar för att stoppa sexuella övergrepp. - Foto: Privat

Jonatan Alfvén: Lystring alla killar – nu är det allvar!

Jonatan Alfvén: "Lyssna noga nu alla fantastiska killar i det här landet. Det är dags för oss att på allvar börja säga ifrån."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs mer av Jonatan Alfvén på hans Facebooksida!

Nya larm om våldtäkter och sexuella övergrepp dundrar in. Vi ser mörkerantalet bakom alla siffror och undersökningar vi tidigare tagit del av. 

Verkligheten är så mycket mörkare. Kampanjen #metoo må vara bland det starkaste jag någonsin sett. 

Kvinnor som inte vågat anmäla tidigare öppnar nu upp sig inför en värld som legat i koma och skjutit allt ifrån sig. Men det går inte längre att stoppa den starka och stora opinion av frimodiga kvinnor som fått nog.

Samtidigt är jag så otroligt bedrövad över utvecklingen i vår omvärld. Lika ledsen är jag att det åter igen är kvinnor som ska behöva driva igång såna här kampanjer. 

Som tvingas skriva om sina djupa sår, som tvingas klä av sig med sina mörka berättelser för att få omvärlden att vakna. 

Lyssna noga nu alla fantastiska killar i det här landet. Det är dags för oss att på allvar börja säga ifrån. Vi kan förändra! Det börjar i vår vardag. 

På fotbollsmatchen, i omklädningsrummet, vid matbordet och på arbetsplatsen. Det är här vi tar besluten som sätter spår i våra liv.

Det är här du som fotbollsspelare, domare eller supporter kan säga nej till sexuella övergrepp. Börja bojkotta könsorden, varna spelare när de vräker ur sig kvinnoförnedrande kommentarer och strunta i att sjunga med i ramsor som "vi ska våldta era horor" och "sålt sig som en hora". 

På samma sätt som vi bojkottar rasismen, ska vi även bojkotta kvinnoförnedringen runt fotbollsplanen.

Det är här du som går i skolan kan bli en vardagshjälte för hundratals flickor. När du vid nästa tillfälle säger ifrån till dina kompisar att hålla käften när man drar förlöjligande kommentarer om vilka tjejer man vill ligga med, kommer du med ditt mod kunna förändra en hel skola.

Det är här du som är förälder kan bli föredömen för dina barn och kommande generationer. Prata om problemet. 

När en våldtäkt ägt rum i Sverige, samla familjen och prata om vad som verkligen har skett. Försöka känna av den smärta det innebär, och skapa ett kraftigt förakt mot våldtäkterna.

Det är här du som sliter på din arbetsplats kan påverka. Skäms inte för din åsikt. Stå på dig. Det inger respekt.

Det är här du kan göra något drastiskt, som att riva ner alla de där affischerna på nakna tjejer som täcker hela väggarna, eller ryta till mot polarna när de kallar en kvinna för hora eller slampa.

Vi behöver en frimodig armé av män och pojkar som reser sig i det här landet. Som tar fighten för kvinnor och barn som utsätts för våld och sexuella övergrepp!

Så många nätter ligger jag vaken och tänker. Jag vet att när jag ligger här i min trygga säng så finns det en kvinna i vårt land som i samma stund genomlider ett helvete.

Det är för henne vi ska fortsätta kämpa, älskade bröder. Vi får aldrig sluta kämpa.

Jonatan Alfvén

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.