Robin Tapper och Carl Hellström skriver om att vi måste införa nolltolerans mot sexuella trakasserier på arbetsplatser.
1 av 4
Robin Tapper och Carl Hellström skriver om att vi måste införa nolltolerans mot sexuella trakasserier på arbetsplatser. - Foto: Privat/Privat/TT
2 av 4
- Foto: Christine Olsson/TT
Robin Tapper.
3 av 4
Robin Tapper. - Foto: Privat
Carl Hellström.
4 av 4
Carl Hellström. - Foto: Privat

Sexuella trakasserier får aldrig förekomma – chefer, ta ert ansvar!

Robin Tapper och Carl Hellström: "På Sveriges arbetsplatser ska det råda nolltolerans mot sexuella trakasserier."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Robin Tapper och Carl Hellström är båda fackligt engagerade och kandidater till kommunfullmäktige i Stockholm (L).

Män i ledande positioner begår gång på gång grova övertramp. Den senaste veckan har sociala medier fyllts av redogörelser för hur kvinnor utsätts för sexuella trakasserier i arbetslivet. 

Det är ett samhällsproblem som Sveriges regering måste ta på allvar.

Sexuella trakasserier syftar på ett ovälkommet beteende som kränker någons värdighet. Det kan till exempel handla om tafsande, obscena kommentarer eller pornografiska bilder. Den som har blivit utsatt avgör vad som är oönskat eller kränkande.

Diskrimineringslagen är glasklar: arbetsgivare är skyldiga att aktivt förebygga sexuella trakasserier. Ledningen ska tydliggöra för de anställda att trakasserier inte accepteras, och ta fram rutiner att luta sig mot om en medarbetare ändå blir utsatt.

När en anställd larmar om sexuella trakasserier måste arbetsgivaren utan dröjsmål utreda vad som har hänt och säkerställa att kränkningarna upphör.

De senaste turerna kring #metoo-kampanjen har blottlagt hur utbrett problemet med sexuella trakasserier faktiskt är. 

Det sker i alla sektorer, hemma och på jobbet, i alla åldrar och av personer med alla tänkbara bakgrunder. Den enda gemensamma nämnaren tycks vara att vissa människor anser att de kan ta sig rätten att kränka andra.

Den som är ansvarig är främst gärningsmannen. Men på arbetsplatser är det även ledningens ansvar att förebygga, agera mot och utreda när trakasserier av olika slag förekommer. 

Inom några uppmärksammade mediebolag som SVT, Aftonbladet, TV4 och Meter Television har ledningens flathet i den frågan varit anmärkningsvärd.

Ledningen för de olika mediebolagen hävdar att bristen på handling beror på en gammal kultur. Flodvågen av berättelser under #metoo vittnar onekligen om ett återkommande mönster. Sannolikt finns det fler arbetsplatser där kränkande beteenden är en del av en ingrodd struktur.

Vi liberaler kan aldrig acceptera sexuell diskriminering. Därför måste individens skydd på arbetsplatsen stärkas. Det måste bli lättare för enskilda att hävda sin rätt. 

En politik för lika möjligheter behöver förändra förlegade normer och kulturella inslag som leder till övergrepp och trakasserier. Uppenbarligen räcker inte dagens diskrimineringslag. Därför vill vi:

  • Skärpa lagstiftningen mot övergrepp på arbetsplatser så att arbetsgivarens ansvar tydliggörs.
  • Stärka kunskapen om sexuella trakasserier hos arbetsplatsernas skyddsombud.
  • Utbilda samtliga chefer i hanteringen av sexuella trakasserier.

I arbetslivet ska alla känna sig välkomna och trygga. Mediebolagens behandling av de offer som trätt fram och berättat om sexuella trakasserier är under all kritik. Tyvärr är deras berättelser bara några i mängden. 

Nu behöver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson omgående vidta åtgärder. På Sveriges arbetsplatser ska det råda nolltolerans mot sexuella trakasserier.

Robin Tapper 

Carl Hellström

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.