Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nina Rung: Därför måste vi sluta tjata om Martin Timell

- 25/10/2017, 12:58
Nina Rung anser att fokuset på Martin Timell och andra mediemän gör att grundproblemet kring övergrepp glöms bort.
1 av 3

Nina Rung anser att fokuset på Martin Timell och andra mediemän gör att grundproblemet kring övergrepp glöms bort.

Privat/TT

Martin Timell.
2 av 3

Martin Timell.

TT NYHETSBYRÅN

Nina Rung.
3 av 3

Nina Rung.

Privat

Nina Rung: "Martin Timell ska såklart lastas för det han har gjort. Men ärligt talat gör det här mig rädd."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det vi ser nu är att vissa få män hängs ut. Vissa mer än andra. 

Senaste händelseutvecklingen är att Martin Timell slängs åt vargarna. Allt han gjort ska nagelfaras och säkerligen kommer det hittas en hel del som det verkar. 

Det är allt från att ha utnyttjat sin position och renoverat vänners hus till att ha givit ut en bok med rasistiska och homofoba skämt, och så naturligtvis att han sexuellt har ofredat och begått sexuella övergrepp på kvinnor. 

Det ska han såklart lastas för. Men ärligt talat gör det här mig rädd. Rädd att vi ska kasta bort en chans att se att det är alla typer av män som begår övergrepp. 

För när en enskild person nagelfars och hängs ut så är det så lätt (och ofta skönt) att tänka "Ja, men det är HAN. Inte jag. Jag är INTE som honom". Och då har vi missat mål igen. 

För det är inte en enskild individ som begår övergrepp. Det är en struktur. Och han är en del av den ihop med en MÄNGD andra mediamän, teatermän, idrottsmän, bankmän, polismän, läkarmän, tjänstemän... 

En av de mest seglivade myterna kring män som begår sexuella övergrepp på kvinnor är att det är en viss sorts man. En man som det är något fel på, någon som inte är som oss alla andra. 

Men inget kunde vara mer fel. Det har ju just det hela floden av kvinnor motsagt. Det är män som är våra bröder, pojkvänner, pappor och kollegor. 

Det är pojkar och män som skrattat med när någon dragit ett sexistiskt skämt, som följt med när hela laget besöker en stripp-bar, som tagit med den alldeles för fulla tjejen hem och som ansett sig ha större rätt till sin sexualitet än vad hon har till skydd för sin. 

Låt oss synliggöra det. Låt oss inte låta tillfället att ta död på myter om den "riktiga våldtäktsmannen" gå oss förbi. 

För den man som begått något övertramp eller övergrepp mot en kvinna i sin närhet, eller den man som inte hindrat någon att göra just det, det är vilken man som helst. 

Det om något har #MeToo synliggjort och tydliggjort. För bakom varje uppdatering om en utsatt kvinna finns en man som utsatt henne.

Nina Rung