Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du sprider sexism och rasism på Instagram, Magdalena Graaf

- 02/11/2017, 17:20
Paula Dahlberg anser att Magdalena Graaf sprider sexism och rasism via kommentarer på sin Instagram.
1 av 5

Paula Dahlberg anser att Magdalena Graaf sprider sexism och rasism via kommentarer på sin Instagram.

Privat/Faksimil Instagram/SVENSKA DAGBLADET

Skärmdump från Magdalena Graafs Instagram.
2 av 5

Skärmdump från Magdalena Graafs Instagram.

Faksimil Instagram

Skärmdump från Magdalena Graafs Instagram.
3 av 5

Skärmdump från Magdalena Graafs Instagram.

Faksimil Instagram

Magdalena Graaf.
4 av 5

Magdalena Graaf.

SVENSKA DAGBLADET

Paula Dahlberg.
5 av 5

Paula Dahlberg.

Privat

Paula Dahlberg: "I två olika bilder på Instagram låter Magdalena Graaf rasismen och sexismen flöda."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Magdalena Graaf blev halvkänd på 90-talet när hon ihop med sin syster hade några pop-hits. Hon har fortfarande en rejäl följarbas på Instagram (i skrivande stund över 130.000) vilket gör det högst intressant att hon i dagarna valt att helt utan skam uttrycka sig både grovt rasistiskt och sexistiskt. 

I två olika bilder på Instagram låter Magdalena rasismen flöda, subtilt, men inte desto mindre utanför ramarna för vad som är okej.

I den första bilden låter Magdalena följarna veta att hennes ressällskap på 70-nånting bast vunnit en danstävling på Jamaica och att hon som vinst önskar sig en natt med en ung, vacker, jamaicansk man... 

Bara detta skämt är rasistiskt nog sett till att en modern kolonialism är äldre (vita) västerländska kvinnor som åker till bland annat länder i Västafrika (speciellt Gambia) och Jamaica för att köpa sex från unga, fattigare, svarta män. 

Denna form av kolonialism faller ofta under radarn eftersom det är just kvinnor som utnyttjar män. Att se denna människohandel som ett skämt är mer än cyniskt.

Magdalena stannar dock inte där. En följare svarar "på skämt" till bilden: "Once you go black you never go back". Ett välkänt talesätt om att svarta män sexuellt skulle vara överlägsna vita män. 

Till detta kontrar Magdalena med "stay white you will always stay tight". Jag borde inte behöva skriva denna text. Jag borde inte behöva förklara varför detta svar inte bara är rasistiskt utan också sexistiskt. 

Men eftersom någon som Magdalena Graaf kan slänga ur sig detta utan en sekunds eftertanke så behövs det tydligen en förklaring.

Detta påstådda "skämt" bygger på två premisser; det ena att svarta män har stor kuk, det andra att sex skulle kunna göra någon "slapp" i fittan. 

Om vi börjar med den första premissen att svarta män har stor kuk så är det en seglivad rasistisk myt som hängt med sedan slaveriet. 

Myten uppstod i en tid då idealet hos de rika var att ha en liten kuk eftersom det antogs göra en man mindre känslig och därmed bättre att ta rationella beslut, göra goda affärer eller vara en bra soldat. 

Eftersom svarta män skulle utmålas till att vara allt vita män inte var blev även deras snoppstorlek ett ämne att avhandla för att peka ut dessa män som mer djuriska och mindre civiliserade. 

En föreställning som hänger med än, bland annat genom porrindustrin där den svarta mannens stora snopp är en återkommande plot i porren. 

Snoppstorlek antas också fortfarande hänga ihop med en mer djurisk sexualitet varav svarta mäns påstådda "välhängdhet" används som slagträ för att hävda att de är mer benägna till att våldta och antasta kvinnor. 

Detta är också en del i varför vita kvinnors sexköp och konsumtion av svarta mäns kroppar anses oproblematiskt då svarta män helt enkelt antas vara ständigt kåta och därmed inte ha några problem med att ta betalt för att ha sex med 50 år äldre kvinnor.

Vad gäller slapphetsdelen i "skämtet" baseras det på lögnen att kvinnors könsorgan skulle bli slappt av mycket sex eller sex med personer med stor snopp. Detta är helt enkelt inte sant. 

Det går inte att känna hur mycket eller lite sex en kvinna haft efter "tighthet" på snippan. Tvärt om kan ett bra sexliv med mycket sex hjälpa till att hålla könet tight, även om det sker med någon med stor kuk. 

Även OM det hade varit sant att sex skulle påverka snippor till att bli mer slappa så är det högst osmakligt av Graaf att låta göra gällande att det finns ett värde, eller cred, i att vara "tight".

Den första bilden har fått en hel del kritik. Kritik som först besvarats med total tystnad, och nyligen helt enkelt bemöttes med vad som närmast kan tolkas som "fuck you" till kritikerna. 

Magdalena har helt enkelt postat en bild på sitt resesällskap ihop med en ung svart man och texten "Sometimes dreams come true"... 

Jag hyser inga förhoppningar om att denna text kommer få Magdalena att tänka om, men jag vägrar vara tyst när någon med hennes följarbas väljer att aktivt agera rasistiskt flera gånger i rad. 

Paula Dahlberg