undefined
1 av 2
Den stereotypa bilden av en bonde. - Foto: Svenska Dagbladet
undefined
2 av 2
Maria Törby. - Foto: Privat

Maria, 19: Varför är bönder alltid vita?

Maria Törby: "Varför tror en liten mörkhyad flicka att hon inte kan bli en riktig bonde om hon inte har ljus hy?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Maria Törby är 19 år, kommer från Linköping och jobbar som vikarie på förskolor.

Vi är väldigt måna om att våra barn ska förstå att pojkar och flickor ska kunna bli vad de vill. Oavsett om de vill bli fotbollsproffs, ingenjörer eller sjuksköterskor så spelar kön ingen roll. 

Varför tror då en liten mörkhyad flicka att hon inte kan bli en riktig bonde om hon inte har ljus hy?

Detta var något jag fick höra utav flickans mamma efter halloween-helgen. Hon berättade att hennes dotter ville klä ut sig till bonde och var väldigt exalterad över denna idé. 

Dottern skaffade fram rutig skjorta, snickarbyxor och allt som en bonde kan tänkas ha, men det var något som dottern tyckte fattades, varpå hon säger: "Men mamma, du måste måla mig med den vita och beigea färgen så att jag ser ut som en riktig bonde".

Var kommer dessa föreställningar ifrån? Om jag ber dig tänka på just en bonde, kommer denne sannolikt ha på sig rutig skjorta och snickarbyxor, precis som barnets utklädnad, och nästan utan att ens ifrågasätta det kommer bonden du tänker på ha ljus hy. 

Om jag ber dig tänka på ett annat yrke kommer du få upp en annan stereotyp bild i huvudet, hämtad från fördomar vi alla människor bär på.

Under barndomen formas en stor del av identiteten och man försöker lista ut vem man är. Detta gör man till stor del genom att se sig om i världen. 

Vilka därute finns det som liknar mig eller som inte liknar mig? På den grunden blir det, som omvärlden visar upp, avgörande i ett barns förståelse av den. 

Den övervägande majoriteten av de bönder som får synas och höras i media och i det offentliga rummet har ljus hud. 

Samma sak gäller för många andra yrken, de människor som får synas offentligt och representera sin yrkesroll fungerar automatiskt som representanter för den yrkesgruppen. 

Det är dessa representanter som du kommer tänka på först om jag skulle be dig tänka på ett visst yrke. Om majoriteten inom en viss yrkeskategori inte liknar mig; kommer jag då kunna känna någon sorts tillhörighet till det yrket?

Genom den bild vi visar upp skapar vi nästan omedvetna ramar för människor. Där vissa passar in inom vissa ramar och andra inte. 

Detta leder till att några aldrig kommer kunna känna sig som riktiga poliser, läkare eller bönder. I vilket fall kan detta medvetet eller omedvetet påverka dem till att välja bort sådana yrken.

Det är inte en slump att de personer som syns i media eller i samhället ser ut på ett visst sätt då medias uppgift är att spegla och ge en sann bild av samhället, men vi kanske borde tänka lite mer på vilka som får synas mest och vad det kan ha för konsekvenser? 

Vi lever i ett mångkulturellt men segregerat samhälle och om vi vill leva i ett samhälle där alla känner att de passar in borde vi vara mer medvetna om att visa upp mer mångfald när vi presenterar olika yrken.  

Det är inte bara media som bär skulden för detta, ansvaret ligger även på yrkesverksamma professionella, lärare och föräldrar att uppmuntra och inspirera unga kring att yrken och roller idag är tillgängliga för alla, och inte bara för vissa.

Ändra den stereotypa bilden av olika yrken istället för att barnen ska försöka ändra på sig själva för att kunna passa in. 

Det är viktigt för barn att inte bara höra "du kan bli vad som helst", utan även att se någon som ser ut som en själv bli exempelvis bonde.

Maria Törby

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.