undefined
1 av 3
Ante Tepic anser att Sverigedemokraternas största utmaning är de interna problemen. - Foto: Privat/TT
undefined
2 av 3
Jimme Åkesson (SD). - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
undefined
3 av 3
Ante Tepic. - Foto: Privat

Hotet mot SD är inte de andra partierna – det är de själva

Ante Tepic: "Varken S, M eller C utgör Sverigedemokraternas största utmanare. Den gruppen finns inom det egna partiet."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ante Filip Tepic är 23 år och masterstudent i statsvetenskap vid Linneuniversitetet i Växjö.

Läs Antes blogg här.

Visserligen har SD den senaste tiden på allvar utmanats gällande flyktingfrågan av främst Socialdemokraterna och Moderaterna, som idag står för en flyktingpolitik som inte skiljer sig mycket från de förstnämndas ursprungliga. 

Därmed kommer de på denna front inte kunna plocka lika många (lätta) röster som innan S och M:s förflyttning och andra frågor kommer således bli allt viktigare för partiet i framtiden. 

Vi har redan kunnat bevittna en ökad betoning på sjukvården från SD:s sida, i takt med att man fått sällskap avseende flyktingfrågan.

Det är situationen utåt sett.

Var SD å andra sidan måste investera minst lika mycket, om inte en ännu större del av sin kapacitet, är inom det egna partiets ramar.

SD har överlägset flest uteslutningar i förhållande till de andra partierna av medlemmar som på ett eller annat sätt avvikit från partiets linje och som med sitt beteende kunnat skada partibilden hos väljarna.

Rasismanklagelser från övriga partier hör till vardagen och här har man städat extra flitigt för att motbevisa utpekningarna.

Man kämpar hårt för att bestraffa dem som uppvisar sympatier för extremism och uteslutit medlemmar som direkt eller indirekt handlat i den riktningen. 

Toleransen har varit låg vad gäller olämpliga inlägg och kommentarer, samtidigt som kontakt med svenska eller utländska extremistgrupper inte accepterats. 

Senast i raden av uteslutningarna är en riksdagsledamot som betett sig illa i samband med en vistelse i Ryssland, som nu kommer sitta kvar som politisk vilde.

All denna energi som måste läggas inom det egna partiet knycker koncentration från själva sakpolitiken. 

Detta har de andra partierna inte något emot, utan istället utnyttjar man det faktum när man frekvent belyser SD:s interna situation vid diverse debatter och analyser.

Så länge SD fortsätter tampas med sig självt kommer man inte kunna göra större framsteg. 

Varken S, M eller C utgör partiets största utmanare. Eller några andra externa motståndare. 

Den gruppen finns inom det egna partiet.  

Ante Tepic

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.