Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Till alla föräldrar: Så här skyddar ni era döttrar

- 21/11/2017, 11:51
undefined
1 av 3

Andreas Jamsheree funderade på hur han ska kunna skydda sin framtida dotter – då trillade polletten ner...

Privat/Brun, Thomas

undefined
2 av 3

Tonårstjejer.

Brun, Thomas

undefined
3 av 3

Andreas Jamsheree.

Privat

Andreas Jamsheree: "Jag har nog hittat tusen olika sätt att skydda min framtida dotter. Sen trillade polletten ner..."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag tänker tillbaka så har det alltid funnits en normaliserad sexism under hela min uppväxt och jag har såklart trott att det ska vara så. Jag menar... Jag är uppvuxen så?

Här kommer en "berättelse" om mina tankar:

Min största rädsla är att få en dotter då jag skulle vara så överbeskyddande på grund av alla värderingar som funnits, och finns, runtom mig gällande synen på kvinnor. 

Jag skulle sätta en GPS på henne, inte låta henne gå ut senare än solnedgången och jag... Ja, jag har nog hittat tusen olika sätt att skydda min framtida dotter, men under denna tid så har jag glömt att ifrågasätta mig själv och mina värderingar...

Så jag började tänka till om varför jag ska begränsa min dotter till att göra saker. Varför ska hon få all skit, och varför har jag inte tänkt en tanke på min framtida son? 

Jo, jag är ju någons son och jag har haft en väldigt bra uppväxt. Jag har inte blivit kränkt eller sexuellt utnyttjad, som nästintill alla kvinnor har blivit, så min uppenbara tanke är att min son kommer ha det bra. 

Så varför skulle jag bekymra mig om honom? Ah... Där föll polletten ner, och jag fick genast en annan tanke.

Varför fokuserar jag inte på att lära min son vad som är rätt och fel, vett och etikett, och se till att han faktiskt behandlar någon annans dotter med respekt?

Då slipper ju den andra personen bekymra sig om sin dotter samt att dottern slipper vara rädd, känna sig obekväm och våga vara den hon är.

Lek med tanken nu att göra en sådan sjuk sak som att... Ja, faktiskt börja tänka på vad vi säger, vad vi gör och våga ta en diskussion med personer som har den uppväxt och syn som jag (vi) haft och förklara att vi är i samma båt. 

Vi har båda blivit lärda fel, vi har båda gjort fel, men vi kan bli bättre. Vi kan lära våra framtida söner att behandla någon annans dotter med respekt så att nästa generation inte behöver komma på tusen sätt att beskydda sin dotter.

Sjukt tanke, va? Nej.

#Metoo-kampanjen har nått ut till så otroligt många människor och det är så starkt att ni vågat komma ut och dela med er av era hemska berättelser.

Denna kamp har precis börjat, och det kommer ta tid och tålamod, men det går att göra en skillnad och det går verkligen att förändra sin syn till något som förbättrar situationen i framtiden.  

#MASKULINTANSVAR

Andreas Jamsheree