Lady Dahmer: Skolan skapar framtidens förövare

- 21/11/2017, 11:56 -

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer / Postpatriarkatet.

Lady Dahmer anser att skolans brist på ansvar skapar framtidens förövare.
1 av 4

Lady Dahmer anser att skolans brist på ansvar skapar framtidens förövare.

Privat/SCANPIX/TT

Ledsen tjej i skolmiljö.
2 av 4

Ledsen tjej i skolmiljö.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Anonyma ungdomar.
3 av 4

Anonyma ungdomar.

TT NYHETSBYRÅN

Pressfoto av Lady Dahmer.
4 av 4

Lady Dahmer.

Privat

Lady Dahmer: "Historien är inte unik. Detta händer nämligen i skolor över hela landet, varje dag."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jaha. Ännu en dag i patriarkatet alltså. Ännu en skola där pojkar kränker flickor och rektorer och lärare står handfallna och ursäktande bredvid. 

Denna gång är det tioåringar men historien är på inga sätt unik, detta händer nämligen i skolor över hela landet, varje dag. 
 
"Rektorn säger att det är skillnad på 'pojkar och flickor' och att de har olika sätt att uttrycka att de är 'intresserade av varandra'.

'Jag associerar till att tjejer är spännande för pojkar'.

Även skolans kurator deltar i samtalet.

'Jag har träffat en av pojkarna i dag, och han skämdes så mycket att han inte ens ville prata om det som hänt'.

Kuratorn förslår också att en av flickorna ska sätta sig ner och prata med pojkarna för att beskriva hur hon känner.", kan man läsa i Aftonbladet.
 
Rektorns okunskap är farlig för barnen. Både för flickorna som utsätts och för pojkarna som inte får chansen att ta ansvar för sitt beteende utan istället ursäktas med att "pojkar är så, de tycker flickorna är spännande!".
 
Framtidens förövare och framtidens offer skapas precis så här, i miljöer där de får lära sig att det inte är så farligt att gå över gränsen och där man förväntas stå ut när man utsätts. 

Detta formar barnens självbild och sätter grunden för en kvinnosyn och ett beteende som dessa barn kommer bära med sig hela livet. 

Det börjar här. Det börjar här och det är jävligt allvarligt och det är viktigt att vi fattar det och försöker göra nåt åt det innan det blir för sent. 
 
Jag vill veta hur skolan ska jobba förebyggande i framtiden? Har de något jämställdhetsarbete alls? Utbildar de lärarna? 

Vilken utbildning tänker rektorn gå för att få en mer genusmedveten approach? Hur tänker de ta ansvar för denna otrygga miljö? 

Min gissning är att de kommer sopa det under mattan. Se det som en obekväm händelse och låta den falla i glömska. Som alla skolor alltid gör. 

Nolltolerans, fast bara på pappret. 

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?