Collage av ett foto på Karolina Korkis​ och en Venussymbol.
1 av 2
Karolina Korkis​ skriver om att vara syrian och feminist. - Foto: Privat/Pixabay
Porträttfoto på Karolina Korkis​.
2 av 2
Karolina Korkis​. - Foto: Privat

Karolina, 27: Jag är syrian och feminist – frågor på det?

Karolina Korkis​: "Ja, jag kan vara syrian och feminist. Jag har tröttnat på tankesättet som vissa män från Mellanöstern har."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Karolina Korkis är 27 år och jobbar som frisör och fotograf.

Visst kan man vara syrian och feminist? 

Det är en av frågorna jag ställt till min syster när vi har diskuterat varför det mesta är okej för männen men inte kvinnorna inom vår kultur. 

Och nej, jag drar inte alla män över en kam. Och nej, jag hatar inte män, utan den mentaliteten de har.

Det tankesättet som vissa män från Mellanöstern har tycker jag börjar bli jobbig. Jag är snart 28 år, men nej, jag är inte vuxen nog att flytta hemifrån för att jag inte är gift än. 

En kvinna i min ålder som har barn är tydligen mer mogen och vuxen än vad jag någonsin kommer vara i samma ålder, just för att hon är gift och har barn, helt enkelt. 

Eller den här då: En kvinna som åker på kryssning eller åker bort till en annan stad över en helg åker endast av en anledning, enligt männen... Ja, ni kan ju gissa vad anledningen är. 

Okej sista: "Va?! Ska ni tjejer resa utomlands helt själva?". Eh, ja? Vad är grejen liksom? 

Nej, jag kommer inte vänta tills jag träffar en man som jag kan gifta mig med så att jag kan göra allt detta och mycket mer med honom, så som syrianmorsorna vill. Varför ska jag vänta? 

Nej, jag kommer inte låta en man komma in i mitt liv och tro att han kan bestämma över vad jag får ha på mig, vilka vänner jag får umgås med eller ta beslut åt mig efter vad HAN tycker passar mig bäst. 

Jag måste bara berätta en grej som gjorde mig väldigt upprörd. Detta hände i Irak. Det handlar om en tjej som var jättekär i sin brors kompis. De träffades i smyg. 

Det ena ledde till det andra. Han våldtog henne. Hon blev gravid. Tjejen visste inte vad hon skulle ta sig till så hon valde att berätta detta för sin familj i hopp om att kunna få hjälp av dem. 

Det som hände sen fick mitt hjärta att gå i bitar. Pappan tog beslutet och valde att döda sin dotter. Detta var en skam för familjen. Hon skulle inte få leva mer. Han bestämde vad som var bäst för familjen och dottern. 

Att få ett rykte där människor säger "han dödade sin dottern för familjens heder" är tydligen bättre. Helt jävla sjukt hur detta kan låta bra i människors öron. 

Vem fan är han som tror att han kan ta hennes liv för att hon begick ett misstag? Att han dödade henne är alltså inget misstag? Han är inte Gud! 

Vi kvinnor som växer upp i hus där det är strikt och strängt lever i press. För många kan det låta helt sjukt att sådant fortfarande händer år 2017. 

Varför är saker och ting mer okej bara för att du är man?

Du får vara ute längre på kvällarna, du får flytta ut tidigare, du kan ha sex innan äktenskap utan att föräldrarna skulle ta det lika hårt som i exemplet över och du skulle inte anses som en skam för familjen bara för det.

Du får för dig att ta på en kvinna bara för att du känner för det, men det är inte din kropp! RÖR INTE! 

Är du, idag, den mannen som du skulle låta din dotter dejta? Om svaret är nej, ändra på dig. 

Vi kvinnor är inte i behov av er män idag som förr. Vi är självständiga, vi jobbar, vi har körkort, vi har bil, vi har grymma vänner och, ja, vi är för fan hur jävla grymma som helst! 

Så ja, jag kan vara syrian och feminist. Och nej, jag hatar inte män, bara deras vrickade mentalitet.

Karolina Korkis

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du feminist?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.