Collage: Marcus Birro och polis bakom avspärrningstejp.
1 av 3
Marcus Birro anser att eliten inte tar folkets rädsla på allvar. - Foto: Privat/TT
Polis bakom avspärrningstejp.
2 av 3
Polis bakom avspärrningstejp. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Pressfoto på Marcus Birro.
3 av 3
Marcus Birro. - Foto: Privat

Birro: Hånet mot folkets rädsla är ett övergrepp – ta det på allvar

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro: "Oro är ett övergrepp i sig. Att vara rädd är att få sin mänsklighet och sitt livsutrymme strypt och krympt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den väletablerade medelklassen i Stockholms innerstad, komiker och andra, har ju försäkrat oss om att Sverige är tryggare än någonsin. 

På de största mediala plattformarna sitter miljonärerna i teve (senast Filip och Fredrik i Kanal 5) och hånar alla som känner sig otrygga i sin vardag. 

Alla garvar. Alla tycker det är rörande att "lantisar" som inte begriper bättre känner sig skraja i sina småstäder.

Det är den ena sidan. Den högljudda, Piff och Puff-stinkande och embargot tröttande sidan...

Den andra sidan tar denna oro på allvar. Varför? Därför att oro är ett övergrepp i sig. Att vara rädd är att få sin mänsklighet och sitt livsutrymme strypt och krympt.

Dessutom är det så att i alla andra sammanhang så är det alltid den som känner sig eller har blivit utsatt som har tolkningsföreträde. Om du anser att du har blivit sexuellt ofredad så äger du din berättelse om detta.

Det borde rimligen gälla även dem som upplever att de känner sig otrygga, vilsna, i Sverige i slutet av 2017.

I detta land slår nu polisen larm om att de är alldeles för få för att kunna klara alla brott. Högen med brott som inte hinns med växer så det knakar.

Om man tillbringar halva tiden av sitt liv i Kalifornien eller hela sitt liv på Södermalm och drar in miljoner per år till sitt härligt fördomsfria mediala imperium, så förstår jag att man inte behöver vara särskilt rädd för någonting. 

Man kan då också kosta på sig att i direktsänd teve håna och förlöjliga andra människors rädslor och hävda att dessa människor ljuger.

Men lever man ute i landet, i de ställen eller på de orter som polisbristen faktiskt ständigt är levande, är det fullt rimligt, och dessutom ett slags hälsotecken, att man är rädd.

För rädslan, om den blir sedd och tagen på allvar, kan också leda till förändring. Till beslutsamhet.

I dagarna skriver Polisförbundet att utvecklingen är alarmerande. Det krävs mer resurser och fler poliser. Långt många fler poliser. 

De har några punkter: Uppgradera polisyrket (alltså höj lönen). Öka karriärmöjligheterna. Utveckla chefsstödet. Satsa på forskning.

Ibland känns det som Sverige är ett land som lever utan kontakt mellan de olika lemmarna. Vi är som ett slags Frankensteins monster, ihopsatt av en galen vetenskapsman, och vi sluttar ut ur laboratoriet. 

Vi förvandlar våra förorter till paradis för kriminella. Vi avfolkar landsbygden. Vi har en medial elit som ljuger för sina läsare i trettio år. Vi slår oss för bröstet om att vara världens mest toleranta samhälle.

Och så... Ser vi konsekvenser av allt detta. Men då ser vi inte varför konsekvenserna kommer...

"Hmmm... Varför är folk arga på oss i medierna? Vi som alltid varit så hyggliga. Vad ska vi göra? Jag vet. Vi anklagar alla som kritiserar oss för att vara foliehattar som bara tror på fake news."

"Oj, vi har problem med radikalisering, hedersförtryck och usel kvinnosyn i vissa av våra förorter. Hmmm. Vi öppnar en telefonlinje dit deras mamma kan ringa och tjalla på dem... Och så spelar vi ut rasistkortet till varenda jävel som är dum nog att öppna käften."

"Högen med brott som inte utreds växer, kvinnor känner sig otrygga i sina egna kvarter, människor känner inte igen sig i Sverige... Hmmm... Vi låter dryga, självupptagna miljonärer i media berätta för alla att de inte ska vara rädda."

Det här landet är Frankenstein på speed. Ser ni inte hur sjukt och märkligt allting är?

Under tiden. Ge polisen exakt ALLA resurser de behöver. Byt ut rikspolischefen med omedelbar verkan och ge jobbet till någon som kan något om polisverksamhet och som inte bara är en ständigt utbytbar nickedocka åt regeringen.

Tvinga GW att bli rikspolischef.

Vi kan börja där.

Marcus Birro

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.