Joakim Billtén
Joakim Billtén skriver om att en stor del av polisens resurser går till att ta hand om människor som inte kan hantera alkohol. På bekostnad av att utreda till exempel sexuella övergrepp och våldtäkter. - Foto: Privat/TT

Om du söp mindre skulle polisen kunna lösa fler våldtäkter

Joakim Billtén​: "Så vad sägs om att kanske strunta i att dricka de två första månaderna år 2018 och se hur många våldtäktsmän polisen då lyckas få fast?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen framträdde Erik Hörstadius i nationell, rikstäckande tv och berättade hur han mot sina barns vilja kommer att dricka sig full på julafton då vi i Sverige tydligen lever i en spritkultur.

Det är anmärkningsvärt på flera plan, i synnerhet i ljuset av Eriks kritik av #metoo rörelsen som upplyser om problem med sexuella övergrepp, eftersom sambandet mellan sexuella övergrepp och alkohol är något som är väl känt för i princip alla.

I samma program diskuteras även den gruppvåldtäkt i Fittja som på senaste tiden väckt en folkstorm, där människor är upprörda över att samhället ser ut som det gör. En stor anledning till att domstolen inte kunde utdöma en fällande dom anses vara att polisens förundersökning var undermålig, vilket i sin tur anses bero på resursbrist.

Om man betänker att enligt BRÅ begås sex av tio misshandelsbrott av berusade förövare och att i 35 procent av fallen är även offret berusat kan man förstå att alkohol utgör en mycket förhöjd risk för kriminalitet. Därav finns det en uppenbar koppling mellan svenskarnas alkoholkonsumtion och bristen på polisiära resurser. 

Den som inte tror mig är välkommen att ställa sig på krog- och fylletäta Medborgarplatsen i Stockholm en helgkväll och räkna poliser. 

Alkoholforskaren Mats Ramstedt vid Karolinska Institutet uppskattar att om alkoholkonsumtionen minskar med 1 liter sprit per år, så minskar brottsligheten med 10 procent. 10 procent är ganska mycket, och hade varit drömsiffror för vilken regering som helst att visa upp.

Så nästa gång du klagar på polisen, staten eller använder den högst diffusa termen “samhället” bör du betänka att det är du, jag och alla andra som utgör samhället. Samhällsproblem beror alltså på oss.

Så vad sägs om att kanske strunta i att dricka de två första månaderna år 2018 och se hur många våldtäktsmän polisen då lyckas få fast?

Joakim Billtén

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig att inleda 2018 med två vita månader?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.