Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ta avstånd från Alexander Bard, TV4!

- 05/01/2018, 15:11 -
Danny Lam

Danny Lam skriver att TV4 borde ta avstånd från Alexander Bards rasistiska och sexistiska agerande.

Privat/TT/Twitter

Danny Lam: "Vill TV4 verkligen förknippas med misogyni och rasism? Hur långt ska det behöva gå innan de faktiskt tar ställning som de gjorde mot Martin Timell?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om exakt en vecka sänds Talang 2018 på TV4. Det är ett underhållningsprogram som sänds under Sveriges bästa sändningstid, som når ut till miljontals tittare varje avsnitt. Bland jurymedlemmarna syns Bianca Ingrosso, David Batra, Lagaylia Frazier och Alexander Bard.

Alexander Bard. Är det inte lite konstigt att TV4 fortsätter samarbeta med honom trots alla sexistiska och rasism?tiska utspel han gjort? Man behöver inte hålla med honom eller ens bry sig om hans åsikter, men när dessa åsikter övergår till mobbning så är det svårt att ej påverkas av dem.

Bard har till exempel kallat kvinnor för “bitch”, “whore” och “missfosterhjärnor”, förlöjligat #MeToo och menar att hela #metoo bara är ett resultat av att 150 miljoner kvinnor har läst Femtio Nyanser av Honom. Han har också uppmanat killar att aldrig flirta med tjejer eftersom tjejer ljuger om övergrepp, ropat "häxjaktsvansinne" och "pöbelstyre" när han blir avbokad från en podd, uppmanat folk att dela med sig av Jenny Östergrens sexliv för att hon är emot droger, samt önskat att före detta justitieministern Beatrice Ask ska dö en långsam död.

Inte nog med det, Bard använder gärna rasistiska glåpord med ursäkten att han är homosexuell och vet hur det är att bli kallad för "bög". Han använder stolt N-ordet, ett rasistiskt ord som länge varit till för att avhumanisera svarta. Han gör det dessutom i direktsändning.

När Bard blir kritiserad av skådespelaren Richard Sseruwagi för användningen av ordet, så hånar Bard genom att använda N-ordet ytterligare tre gånger samt kallar Sseruwagi för tönt. Bard har på grund av detta blivit kritiserad av självaste Diskrimineringsombudsmannen.

Sist men inte minst tycker han även att muslimer är våldsamma, intoleranta och homofobiska.

TV4 menar att vi har yttrandefrihet i Sverige, och att Bards verbala kränkningar inte påverkar hans roll som jurymedlem. Och det stämmer att vi får säga vad vi vill och att Bard antagligen är riktigt grym på att döma talanger.

Men det betyder inte att man kan säga precis vad man vill utan konsekvenser. Bard diskriminerar människor helt offentligt utan att inse att han faktiskt normaliserar mobbning. Människor ser upp till Bard när de ser honom på TV4 varje fredagskväll. När dessa människor sedan följer honom på sociala medier kommer de tro att hans kvinnohat är legitimt eftersom en så pass stor kanal som TV4 år efter år ändå fortsätter att samarbeta med Bard.

Vill TV4 verkligen förknippas med misogyni och rasism? Hur långt ska det behöva gå innan de faktiskt tar ställning som de gjorde mot Martin Timell?

En namninsamling har skapats i syfte att ge TV4 en tankeställare. På knappt ett dygn har över 8000 personer skrivit under då vi vill att kanalen ska ta ställning mot misogynt och rasistiskt beteende.

I slutändan är det TV4 som bestämmer vad de vill göra med informationen, men låt oss åtminstone börja någonstans då denna mobbning har pågått alltför länge redan.

Danny Lam,
Initiativtagare till en namninsamling med syftet att förmå TV4 att bryta med Alexander Bard

Borde TV4 ta avstånd från Bards uttalanden?