Lars Bergh, Thomas Lagö
1 av 2
Lars Berg och Thomas Lagö menar att arbetet med en bra och hälsosam ljudmiljö ska vara lika självklar som ”vanligt” miljöarbete. - Foto: TT/TT
Lars Bergh, Thomas Lagö
2 av 2
Lars Bergh och Thomas Lagö - Foto: Privat

Buller och oljud kostar samhället miljarder

”Vi har riksdagspartier som kämpar för att hejda miljöförstöringen, men vem kämpar för att minska ljudförstöringen som också är en miljöfråga?”


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den totala ljudnivån i samhället har ständigt ökat, särskilt de sista åren. Det är svårt att vistas någonstans utan att omges av musik, ljud och buller. Det finns till och med planer på att bygga bostäder i miljöer som har för höga bullernivåer enligt lag.

På miljöområdet har vi riksdagspartier som kämpar för att hejda miljöförstöringen, men vem kämpar för att minska ljudförstöringen som också är en miljöfråga?

Ljud påverkar oss människor, medvetet och omedvetet. Ljudnedsmutsning kostar samhället miljarder. Utöver samhällskostnader på tre miljarder kronor om året i sjukersättning och aktivitetsstöd, tillkommer också lidande med nedsatt hörsel, tinnitus och allmän trötthet.

75 000 svenskar är idag sjukskriva i stressrelaterade sjukdomar. Mer än två tredjedelar av dessa sjukskrivna är kvinnor.

Flera studier pekar på att långvarig exponering för flyg- och vägtrafikbuller kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Sömnstörningar är en av de allvarligaste effekterna av samhällsbuller. Ostörd sömn är en förutsättning för att människan ska fungera bra både fysiologiskt och mentalt.

Buller försämrar dessutom vår koncentrations- och inlärningsförmåga. Detta gäller särskilt barn som håller på att lära sig språk och att läsa.

Kan de sviktande PISA-resultaten till och med kopplas till dålig ljudmiljö i klassrummen?

Inom verksamheter för restauranger, barer, diskotek, eller affärer överskrids lagstiftningens ljudnivåer utan någon påföljd. Att försäljningen ökar med musik är en myt.

Politiker, arbetsgivare och arkitekter har stor makt att påverka ljudmiljön och behöver se till att detta finns på agendan. Lagen för HUR ljudnivåer mäts behöver ändras. Från dBA, som används i sammanhang som inte är relevanta och leder till farliga felbedömningar, till dBZ där även lågfrekvent ljud mäts, vilket är mer relevant.

Ställ ljudkrav innan något byggs, kräv att arkitekter jobbar med en bra ljudkonsult och kräv att arbetsgivare ser till att arbetsplatsen blir tystare. Det kommer att resultera i färre sjukskrivningar och istället mer effektivt arbete.

Arbetet med en bra och hälsosam ljudmiljö ska vara lika självklar som ”vanligt” miljöarbete. Den ”ljud-smogg” som vi idag går omkring i, kväver och påverkar våra liv negativt.

Vi behöver förändra och skärpa regler. Nu.

Lars Bergh, 
Ljudombudsmannen

Dr Thomas Lagö, 
Adj. professor 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Mår du dåligt av buller och oljud?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.