Lars Bergh, Thomas Lagö
1 av 2
Lars Berg och Thomas Lagö menar att arbetet med en bra och hälsosam ljudmiljö ska vara lika självklar som ”vanligt” miljöarbete. - Foto: TT/TT
Lars Bergh, Thomas Lagö
2 av 2
Lars Bergh och Thomas Lagö - Foto: Privat

Buller och oljud kostar samhället miljarder

”Vi har riksdagspartier som kämpar för att hejda miljöförstöringen, men vem kämpar för att minska ljudförstöringen som också är en miljöfråga?”


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den totala ljudnivån i samhället har ständigt ökat, särskilt de sista åren. Det är svårt att vistas någonstans utan att omges av musik, ljud och buller. Det finns till och med planer på att bygga bostäder i miljöer som har för höga bullernivåer enligt lag.

På miljöområdet har vi riksdagspartier som kämpar för att hejda miljöförstöringen, men vem kämpar för att minska ljudförstöringen som också är en miljöfråga?

Ljud påverkar oss människor, medvetet och omedvetet. Ljudnedsmutsning kostar samhället miljarder. Utöver samhällskostnader på tre miljarder kronor om året i sjukersättning och aktivitetsstöd, tillkommer också lidande med nedsatt hörsel, tinnitus och allmän trötthet.

75 000 svenskar är idag sjukskriva i stressrelaterade sjukdomar. Mer än två tredjedelar av dessa sjukskrivna är kvinnor.

Flera studier pekar på att långvarig exponering för flyg- och vägtrafikbuller kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Sömnstörningar är en av de allvarligaste effekterna av samhällsbuller. Ostörd sömn är en förutsättning för att människan ska fungera bra både fysiologiskt och mentalt.

Buller försämrar dessutom vår koncentrations- och inlärningsförmåga. Detta gäller särskilt barn som håller på att lära sig språk och att läsa.

Kan de sviktande PISA-resultaten till och med kopplas till dålig ljudmiljö i klassrummen?

Inom verksamheter för restauranger, barer, diskotek, eller affärer överskrids lagstiftningens ljudnivåer utan någon påföljd. Att försäljningen ökar med musik är en myt.

Politiker, arbetsgivare och arkitekter har stor makt att påverka ljudmiljön och behöver se till att detta finns på agendan. Lagen för HUR ljudnivåer mäts behöver ändras. Från dBA, som används i sammanhang som inte är relevanta och leder till farliga felbedömningar, till dBZ där även lågfrekvent ljud mäts, vilket är mer relevant.

Ställ ljudkrav innan något byggs, kräv att arkitekter jobbar med en bra ljudkonsult och kräv att arbetsgivare ser till att arbetsplatsen blir tystare. Det kommer att resultera i färre sjukskrivningar och istället mer effektivt arbete.

Arbetet med en bra och hälsosam ljudmiljö ska vara lika självklar som ”vanligt” miljöarbete. Den ”ljud-smogg” som vi idag går omkring i, kväver och påverkar våra liv negativt.

Vi behöver förändra och skärpa regler. Nu.

Lars Bergh, 
Ljudombudsmannen

Dr Thomas Lagö, 
Adj. professor 

/
/
/
Mår du dåligt av buller och oljud?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.