Feministiskt initiativ vill reda ut missförstånden kring det orangea kuvertet. - Foto: TT/TT/TT

Schyman: Regeringens förslag på pensionstillägg – för lite och för sent

Feministiskt initiativ: "Med regeringens förslagna pensionstillskott kommer hundratusentals pensionärer, en majoritet kvinnor, fortfarande ligga under EU:s gräns för fattigdom."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I veckan har floden av orangea kuvert börjat ringla genom landet. Pensionärerna som har det sämst ställt har utlovats ett rejält tillskott. Nu föreslår regeringen ett tillägg till garantipensionen på upp till 1000 kronor i månaden. Tillägget ska betalas ut automatiskt och baseras på föregående års deklarerade inkomst

Det är för lite och för sent. Dessutom - tillskotten behövs när behovet uppstår, inte åratal senare, efter skatteverket fastställt deklarationen från föregående år. Med det förslagna tillskottet kommer hundratusentals pensionärer, en majoritet kvinnor, fortfarande ligga under EU:s gräns för fattigdom.

Det är bara en av de åtgärder Feministiskt initiativ vill se. Vi presenterar ett omfattande program för ett reformerat pensionssystem (feministisktinitiativ.se/pensionsrapporten.) När kuverten kommer uppstår ofta förvirring. Här reder vi ut några av de vanligaste missuppfattningarna.

Den allmänna pensionen garanterar en ekonomisk grundtrygghet. En växande del av pensionen består av individens sparande och arbetsgivarens inbetalningar. Kvinnor har bara hälften så stor tjänstepension som män. Pensionerna är för låga i förhållande till lönerna trots ett fullständigt yrkesliv.

Utrikes födda får så mycket bidrag och pension. Den som kommer till Sverige vid 35 års ålder kan aldrig få full garantipension för du behöver ha bott i Sverige i 40 år för att få full garantipension. 91 % av dem som får äldreförsörjningsstöd är utrikes födda. Det är en nivå som är betydligt lägre än garantipension.

Regeringen har presenterat en handlingsplan för jämställda pensioner. Pensionsgruppen föreslår att makar (som regel män) ska skriva över sin premiepension på sin make som enda konkreta åtgärd mot ojämställda pensioner.

Pensionskapitalet investeras på ett sätt som gynnar vårt gemensamma bästa. Pensionskapitalet investeras på börsen utan några krav vad avser miljö eller mänskliga rättigheter.

Vi har ett jämställt pensionssystem som är könsneutralt. När arbetslivet är över kan kvinnor i genomsnitt kvittera ut 67 procent av mäns pension, de yngre något mer och de äldre något mindre. Mäns har dubbelt så mycket (95 procent mer) i tjänstepension som kvinnor.

Garantipension ska vara en sista utväg. I slutet av 2016 var det 621 829 personer som fick garantipension. 30 procent av alla pensionärer har så låg pension att de blir beroende av garantipension. Pensionsmyndighetens statistik visar att av de som får någon del av pensionen i form av garantipension är 82 procent kvinnor.

Pensionsåldern är 65 år. Det finns ingen pensionsålder. Åldersgränser som finns i systemet är 61 (tidigaste ålder att ta ut allmän pension, ska höjas) 65 (garantipension, socialförsäkringar), 67 (LAS, rätt att behålla arbete).

Det är enkelt med pension. Systemet är så komplicerat att även experter har svårt att förklara hur allt hänger ihop. Löneförändringar, arbetslöshet, sjukdom är bara några faktorer som kan påverka hur det faktiskt blir.

Pensionssystemet behandlar alla lika. På samma sätt som kvinnors verklighet och förutsättningar skiljer sig från mäns, skiljer sig också utrikes föddas från inrikes föddas. Men också skillnaderna i inkomst- och utbildningsnivå påverkar hur länge en person orkar jobba och hur länge hen lever efter pensionen.

Pensionsgruppen garanterar stabilitet i pensionssystemet. Pensionsgruppen består av regeringspartierna och allianspartierna. Konstruktionen gör att debatten inte är fri och att ingen utveckling eller anpassning efter rådande omständigheter sker.

Gudrun Schyman,
Partiledare Feministiskt initiativ

Lotten Sunna,
Socialförsäkringspolitiskt talesperson Feministiskt initiativ

Farida Al-Abani,
Ersättare socialförsäkringsutskottet Feministiskt initiativ

/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.