Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet lurar sina väljare med falsk klimatpolitik

Julia Salwén
1 av 1

Julia Salwén menar att miljöproblemen inte ligger på individnivå utan hos industrier och i händerna på maktmän och politiker.

Privat/ TT

Debatt | 19/02/2018 08:42

Julia Salwén: Ett parti som säger sig ha miljön som största fokus bör inse att problemen inte kan lösas genom kompostering i hemmet och med tygkassar till affären.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen lanserade Miljöpartiet en ny kampanjfilm. Vackra vyer möter tragiska siffror och meningar som: “Korallreven är borta om 30 år, 20 miljoner människor är på flykt på grund av naturkatastrofer, en kontinent av plast flyter runt i Stilla Havet”. Som tittare blir man uppmanad att för förändring och mot klimathot rösta på Miljöpartiet i valet i september. 

Det låter ju bra. De flesta vet nog att klimatfrågan är en av de viktigaste just nu, för det handlar inte längre bara om framtida generationer utan också om oss, idag. Klimatet är en ödesfråga för mänskligheten, och för de som inser detta tycks kanske ett parti med “miljö” i namnet vara det rätta och mest logiska att rösta på. 

Miljöpartiet säger sig stå utanför en partipolitisk skala. De är varken höger eller vänster. Med andra ord har de ingen grundläggande politisk ideologi att luta sig tillbaka mot; varken konservatism, liberalism eller socialism. Men en miljöpolitik utan ideologisk grund är irrelevant och verkningslös. En miljöpolitik värd namnet kräver socialism.  

Ett parti som säger sig ha miljön som största fokus bör inse att problemen inte kan lösas genom kompostering i hemmet och med tygkassar till affären. Problemen ligger nämligen inte på individnivå - problemen ligger hos företag och industrier, i händerna på maktmän och politiker. Det kapitalistiska samhälle vi lever i bygger och tjänar på en konstant fortsatt produktion, en jakt på än mer vinster och än mer inflytande, och MP måste ta ställning mot det, inte minst i miljösyfte.

Företagsägare tjänar på billig produktion - detta inkluderar pressade löner och dåliga arbetsvillkor, men även billiga (och miljöfarliga) produktionsmedel i allmänhet. När kapitalisterna kan välja mellan å ena sidan ökade vinster och miljöförstöring, å andra sidan bra arbetsvillkor och minskad klimatpåverkan, väljer de det förstnämnda. Kapitalismen och storföretagen sätter vinst först. 

För att IKEA ska gå med mer vinst flyttar de produktionen till utvecklingsländer, där de kan komma undan med slavliknande förhållanden för arbetarna, samt en massproduktion utan dess like - västvärlden slänger soppåsen över staketet och skyller problemen på andra länder. 

Kapitalismen kan aldrig vara hållbar för den nöjer sig aldrig. Konkurrensen om vinst är ständig och därför kräver kapitalismen en fortsatt produktion - något som i sin tur leder till enorma mängder utsläpp. 

Att därför inte ställa sig mot kapitalismen i sin miljöpolitik är paradoxalt. Att Miljöpartiet inte säger sig vara socialister är illa. Socialismen arbetar nämligen per definition för ett avskaffande av kapitalismen - en socialistisk klimatpolitik prioriterar samhällsintresse över profit, och reglerar omfattande det kapitalistiska system vi idag lever i. 

MP vilseleder sina väljare med lovord om en klimatsmart politik. Men om de på allvar vill påverka klimatet i positiv riktning bör de börja fokusera på en radikalt socialistisk klimatpolitik - nu. 

Julia Salwén,
Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse

Håller du med?