Pontus Eklund: Dags för regeringen att avkriminalisera narkotika

- 09/03/2018, 14:50
Morgan Johansson

Pontus Eklund menar att Morgan Johanssons narkotikapolitik inte är den mest effektiva.

Privat/TT

Pontus Eklund: "Det är mycket problematiskt att justitieminister Morgan Johansson deklarerar att Sveriges linje skulle vara den mest effektiva gällande narkotikapolitik."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi är just nu inne i ett politiskt turbulent valår som på många sätt kommer att avgöra vilket land Sverige kommer att vara i framtiden. Frågor som integration, brottslighet och välfärd kommer antagligen att vara de avgörande frågorna i valrörelsen. 

Med denna artikel skulle jag dock vilja lyfta en annan fråga som jag anser är akut. I år är det nämligen 30 år sedan narkotikaanvändning blev en polisiär fråga och straff blev den primära åtgärden för att få bukt med missbruksproblem.

Tyvärr har 30 år av samma politik har inte gett resultat. 1980-talets narkotikadödlighet på 100-200 per år har bytts ut mot runt 600 per år, vilket är näst högst narkotikadödlighet per capita i hela EU. Enbart Estland har en större problematik än Sverige och deras narkotikadödlighet har minskat samtidigt som vi har haft en negativt trend under en längre tid.

I denna mycket allvarliga situation går ansvarig minister Morgan Johansson ut och påstår att ”den linje vi har valt är den mest effektiva” angående svensk narkotikapolitik. 

Det är enligt mig mycket problematiskt att justitieministern deklarerar att Sveriges linje skulle vara den mest effektiva när den EU:s officiella statistik visar att 26 av 28 medlemsländer länder lyckas bättre.

Men oavsett om vår regering talar sanning eller inte är det viktigt att vi medborgare har en debatt om vilken narkotikapolitik vi bör ha. I den debatten finns det självklart många legitima argument men också vissa som bygger på direkta felaktigheter.

Ibland hör man resonemang grundade i tesen att ytterligare polisiära resurser är det som krävs för att minska narkotikadödligheten. Om det stämde skulle USA, som har spenderat över 200 miljarder dollar sedan 2008 på polisiära insatser för att bekämpa narkotika, se en tydlig minskning av narkotikarelaterade dödsfall. Trots det visar statistiken att narkotikadödligheten har ökat rekordartat. Under 2016 dog över 60 000 personer av överdoser och även om vi väntar på slutgiltig data så finns det inga indikationer på att 2017 var ett bättre år. 

Summerat har USA totalt spenderat långt över 1000 miljarder dollar sedan 1971 och under den tiden mer än tiodubblat narkotikadödligheten. Det finns dock exempel på länder som har lyckats få bukt med sina problem. I början av 2000-talet var Portugal ett av de länder i Europa med högst antal dödliga överdoser. 

Men genom att implementera en narkotikapolitik där pengar lades på att vårda istället på att straffa missbrukare gick de narkotikarelaterade dödsfallen ner från 369 dödsfall 1999 till 152 dödsfall 2003. Landet har dessutom lyckats med att halvera sitt missbruk under perioden 2001-2011. Portugal är idag det land med näst minst dödliga överdoser i hela EU, endast 39 per år, enligt den senast tillgängliga datan.

Under 2017 fick vi besked att även Norge valt att lägga om sin narkotikapolitik till en skademinimerande sådan genom att avkriminalisera narkotikabruk och istället lägga resurser på vårdinsatser.

Vi i Sverige borde självklart ta efter vårt grannland och riva upp den lagstiftning som har lett till att vi har näst högst narkotikadödlighet per capita i hela EU. För nej Morgan Johansson, den linje Sverige har valt är inte den mest effektiva. 

Det är dags att sluta ljuga och försöka hjälpa människor istället.
För just nu väljer regeringen retorik över att rädda liv - och det är skamligt!

Pontus Eklund