Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ardalan Shekarabi: Vågar du debattera skolfrågan Jimmie Åkesson?

Ardalan Shekarabi och Jimmie Åkeson

Civilminister Ardalan Shekarabi utmanar Jimmie Åkesson till debatt kring skolfrågan.

TT/TT

Debatt | 17/03/2018 08:57

Ardalan Shekarabi: "Jag vill att skolan ska vara en mötesplats. Mot detta står Jimmie Åkessons parti. Sverigedemokraterna vill att skolan ska vara bra för vissa barn medan andra elever kan lämnas utan tillräckliga kunskaper."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Socialdemokraterna inleder nu lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – och i skolan ska alla elever ska mötas av höga förväntningar, skickliga lärare och arbetsro. Vinstjakten ska stoppas, segregationen brytas och resurserna fördelas rättvist.

Som socialdemokrat ser jag behovet av mer resurser till förskolor och skolor i utsatta områden. Jag vill att de elever som har det tuffast får möta de skickligaste lärarna. Fler skolor ska ta ansvar för nyanlända elever, inte några få skolor, som i dag. För hur lätt är det egentligen att lära sig svenska när nästan ingen i klassrummet har det som modersmål?

Mot detta står Jimmie Åkessons parti. Sverigedemokraterna vill att skolan ska vara bra för vissa barn, medan andra elever kan lämnas utan tillräckliga kunskaper. 

Jag vill att skolan ska vara en mötesplats. Jimmie Åkesson vill ha mer segregation. 
Vi socialdemokrater vill att den svenska skolan ska vara en mötesplats. Ingenjörens barn ska möta svetsarens. Pojkar och flickor ska lära sig tillsammans. Sverigedemokraterna har en annan vision. De vill skapa ett segregerat skolsystem, med nyanlända i förberedelseskolor, andra elever i jourskolor. Tills för några år sedan drev de aktivt förslaget att pojkar och flickor skulle kunna separeras i idrottsundervisningen.

Jag vill att skolan ska stå för kunskap. Jimmie Åkesson ha religiösa friskolor.
Vi socialdemokrater vill att kunskap ska vara i fokus i skolan och att lärare och rektorer ska bestämma – inte präster och imamer. Inget barn ska utsättas för religiös påverkan och därför vill vi förbjuda religiösa friskolor. Men Sverigedemokraterna tycker inte att ett förbud behövs.

Jag vill att kvinnor ska jobba - Jimmie Åkesson vill ge kvinnor bidrag för att vara hemma.
Vi socialdemokrater tycker att nyanlända barn ska gå i förskolan och lära sig svenska och att deras föräldrar ska jobba, inte stanna hemma. Sverigedemokraterna däremot vill återinföra och fördubbla det skattefinansierade vårdnadsbidraget för föräldrar. Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla som dessutom försvårar integrationen för både barn och föräldrar. 

Jag vill stoppa vinstjakten - Jimmie Åkesson vill tillåta den.
Som socialdemokrat står jag upp för att vi måste kunna säkerställa att våra skattemedel avsatta för skolan används till bättre undervisning och fler lärare – inte till stora vinster. Sverigedemokraterna lovade i valet år 2014 att stoppa vinstjakten i skolan. Men nu lyssnar de istället på vinstlobbyn. ”Vi har inga som helst problem med att företag inom välfärden gör vinst”, säger Oscar Sjöstedt (SD) i dag. 

Jag vill att våra skattepengar ska användas till svensk skola - Jimmie Åkesson tillåter att de går till skolor i Saudiarabien och Norge
Det är inte bara så att skattepengar i dag kan tas ut som vinst, granskningar har också visat hur stora vinstdrivande skolkoncerner använder skattemedel för att expandera utomlands, bland annat för att bygga skolor i Saudiarabien och Norge. Den socialdemokratiskt ledda regeringen lägger nu fram ett lagförslag för att stoppa detta. Men Sverigedemokraterna tänker rösta nej. 

Jag förstår att Sverigedemokraterna inte vill tala om dessa frågor. Men de behöver precis som alla andra partier ta ansvar för hur de röstar i Sveriges riksdag. 

Därför utmanar jag Jimmie Åkesson på en debatt om skolan och att svara på frågan: Varför vill du att svenska skattepengar ska gå till obegränsade vinster och religiösa friskolor?

Ardalan Shekarabi,
Civilminister