Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Republikanska föreningen: Dags att granska kung Carl Gustafs bidrag

- 16/03/2018, 14:51
Kung Carl Gustaf med Victoria

Magnus Simonsson menar att dagens monarki har många nackdelar.

TT/Privat/Privat

Magnus Simonsson, Republikanska föreningen, skriver slutreplik i debatten kring Kung Carl Gustafs "hittepåtitlar".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Läs de tidigare artiklarna här och här.

Margareta Thorgren, som är informationschef hos Kungliga Hovstaterna, tycker att debatten om statsskicket är viktig. Ja, det är nödvändigt att diskutera hur Sverige kan få ett mer demokratiskt, jämlikt och modernt statsskick. 

Dagens monarki har många nackdelar och till dem hör att vi medborgare saknar full insyn i hur apanaget används. Precis som för annan skattefinansierad verksamhet borde apanaget redovisas och granskas offentligt.

Hur många kungligheter ska staten försörja? Det är en intressant fråga som vi inte verkar kunna få något svar på från Margareta Thorgren. Faktum är att samtliga kungligheter som ingår i tronföljden i dag får del av apanaget, även om hon försöker få det att verka som att det är bara kungen som får pengarna. Hur apanaget ska fördelas finns inte reglerat i någon lag, utan det är kungen som bestämmer. Det vore välkommet med ett officiellt regelverk.

Efter år 2009 har kungafamiljen nästan tredubblats. Det tillkommit två ingifta kungligheter samt sju barnbarn till kungen. Under samma tid har kungahusets anslag från staten ökat från 110,1 miljoner kronor till 139,2 miljoner kronor. Det är en ökning med 29,1 miljoner kronor eller 26,4 procent. Detta är inte en rimlig kostnadsutveckling med tanke på att inflationen i samhället under samma tid har varit låg.

En anledning till det kraftigt ökade bidraget till kungahuset är naturligtvis att fler familjemedlemmar ska försörjas. Hovet har själva börjat använda en standardfras i sina budgetunderlag: "Konungen stöds i sitt uppdrag av övriga medlemmar av den kungliga familjen." Syftet är att visa att även de andra i kungafamiljen bidrar till statschefens funktioner och därmed också ska få del av skattebetalarnas pengar, men om prinsar och prinsessor är ute och klipper band så är det helt på hovets egna initiativ. 

Om de prioriterar sådan verksamhet, så borde de prioritera det inom sitt befintliga bidrag och inte återkommande kräva mer pengar av oss skattebetalare. Det finns inga konstitutionella hinder för övriga medlemmar av kungafamiljen att ta vanliga jobb om det fattas pengar. Att de övriga medlemmarna ska ha "uppdrag" och inte arbeta är kungafamiljens eget val.

I år får hovet över 139 miljoner kronor och under de kommande åren väntas kraftiga höjningar. Vi vet inte exakt hur pengarna används och ingen har utvärderat vad vi får för dem. 

Det kan verkligen inte få fortsätta på detta viset.

Magnus Simonsson,
Generalsekreterare Republikanska föreningen