Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dags att syna högerns bluff!

- 19/03/2018, 12:21 -
Pensionär håller plånbok i handen

Nasra Ali (S) och Lina Stenberg skriver om den svenska modellens löften.

Privat/TT/Privat

Lina Stenberg och Nasra Ali (S): "Att underkänna hur rädslor och oro kan hänga ihop med klass och inkomster är att göra det väldigt enkelt för sig. Det är också ett sätt att göra Sverigedemokraterna en enorm tjänst."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Visst är det uppseendeväckande att vi 2018 diskuterar föräldraledighet eller inte? Semesterrätt eller inte?
Den här fixeringen vid ett “samhälle i kris” är varken grundad eller konstruktiv. Vi måste se igenom bluffen från högern där nedmonteringen av välfärdsstaten ingår i en tydlig polariserande agenda. 

Betydelsen av föräldraförsäkringen för vår samtid är så oerhörd att det är svårt att frammana bilden av ett samhälle utan den. Kanske hade scenariot varit likt det i USA, med kvinnor som tvingas adoptera bort barn av ekonomiska orsaker, förskolor med små spädbarn, ännu tydligare könsroller och mer konservativa familjekonstellationer. Lika obehagligt är det att försöka se framför sig ett samhälle utan pensioner, utan sjukersättning eller arbete utan lön.
 
Dessa hypotetiska scenarier blir nästan komiska, men vi ska komma ihåg att det var länge sedan det framfördes så tydliga förslag som nu kring att ta bort rättigheter om exempelvis semester och föräldraförsäkring.

Vi behöver påminna vår omgivning att det inte finns några rättigheter som är uppe till förhandling. För vad ska vi diskutera härnäst om vi accepterar det här-lön eller inte, sjukersättning eller inte, pension eller inte?

I veckan skrev den liberala debattören Fredrik Segerfeldt på Timbros hemsida om vänsterns fixering vid klassamhället och avslutar med att konstatera: ”Klassamhället är en realitet och det är helt ok. Det är snarast trivialt”. Att underkänna hur rädslor och oro kan hänga ihop med klass och inkomster är att göra det väldigt enkelt för sig.  Det är också ett sätt att göra Sverigedemokraterna en enorm tjänst. 

Det finns många anledningar att istället se vårt land som det allt mer tudelade samhälle det är. Att koppla människors oro till de ökade ekonomiska klyftorna, klasskillnaderna och de strukturella ojämlikheterna baserat på bland annat kön och etnicitet. Ekonomiska försämringar skapar oro och vid hot om ännu fler försämringar späs denna oro självklart på.
 
För visst vill vi se ett samhälle där utvecklingen går framåt – inte bakåt? Där arbetsvillkoren blir bättre – inte sämre. Där lönerna för alla ska gå att leva på – utan låglönejobb. Och där det ska gå att bli sjuk, vara förälder och bli pensionär utan att vara orolig för hur det ska gå att överleva.
 
Det finns ingen anledning att ens diskutera ett villkorande av de rättigheter som vårt välfärdsland har lovat att uppfylla. Vår BNP är stark, vi har ett överskott i finanserna och landet står ingenstans inför en kris.
 
Så varför upplever sig så många av oss vara under hot? Vari består vår rädsla? Dessa frågor förtjänar sina svar. Och rädslorna måste bemötas på allvar. Men detta görs varken utan en klassanalys eller utan bakgrund mot de ökade klyftorna och dess konsekvenser som det får.

Låt oss hjälpas åt att hålla fast vid de självklara utropstecken som vårt välfärdslands rättigheter är fästa vid. Vid den svenska modellens löften. Låt oss lägga till ytterligare utropstecken och låt oss tala med klara stämmor om varför våra rättigheter är just så självklara och varför de behöver bli ännu starkare. Varför vi måste gå mot ökad semesterrätt, kortade arbetsdagar, en jämställd föräldraförsäkring samt pensioner som det går att leva ett bra liv på.
 
Missar vi detta, om högern obemött tillåts föra samtalet om minskade rättigheter, kan utropstecknen liksom själva rättigheterna snart vara utsuddade.

Nasra Ali
Förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Lina Stenberg
Kommunikationschef Tankesmedjan Tiden