Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Stoppa Socialdemokraternas korkade angrepp på religiösa friskolor"

- 23/03/2018, 10:54 -
Elev räcker upp handen i skolklass

Lars Borgström menar att Socialdemokraterna bara är ute efter politiska poänger inför valet i höst.

Privat/TT

Lars Borgström, Kristna värdepartiet: "Angreppen är fega och ointelligenta. De som arbetar för integration och lyckas bra med utbildningen, de kristna skolorna, bestraffas."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Då och då gör politiska partier utspel där de säger att de vill begränsa utrymmet för religiösa friskolor, eller helt och hållet förbjuda dem.

Socialdemokraterna angriper religiösa friskolor och den lagstadgade rätten för föräldrar att  "tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse” (Europakonventionen). Olle Burell (skolborgarråd i Stockholm) kritiserade i en debattartikel i Expressen religiösa skolor för ”ensidig religiös påverkan”, ”bristande undervisning” och att de bidrar till segregation. Han hymlar inte om målet, som är att förbjuda dem eftersom en ”demokratisk värdegrund alltid [måste] stå i centrum.” Burell utnyttjar redan nu sin makt till att inte hyra ut kommunalt ägda lokaler till religiösa skolor. 

Sådant kallas diskriminering. 

Veckan därpå meddelade ministrarna Ardalan Shekarabi och Anna Ekström att man på Socialdemokraternas kongress beslutat att förbjuda alla religiösa inslag i skolorna. I en debattartikel i Aftonbladet motiverar Shekarabi förbudspolitiken med att ”vi inte kan acceptera en ordning där skolor tvingar på barn religiösa dogmer”, att "religiöst förtryck inte ska ha någon plats i svensk skola”, att vi måste verka för demokrati och jämställdhet o.s.v. För att underbygga sitt resonemang hänvisar han till egna minnen från barndomens Iran: ”Jag minns den dagen då min förskola könssegregerades. Till vår förvåning började byggnadsarbetarna en dag bygga en mur. Pojkarna på ena sidan och flickorna på den andra.” 

Kan någon, efter detta hopbuntande av den religiösa diktaturens skolor i Iran med kristna friskolor i Sverige, ta civilministern på allvar?

Angreppen är populistiska eftersom Socialdemokraterna räknar med att vinna röster. Drygt 70 procent av svenska folket säger sig nämligen vara emot religiösa friskolor. De slagord som används är svepande och träffar inte de kristna skolorna. Jag har själv arbetat på två sådana, där en påfallande hög andel av eleverna är av utländsk bakgrund. Jag vågar påstå att kristna skolor både bedriver god undervisning och gör ett utmärkt integrationsarbete. Att de skulle utgöra en fara för jämställdheten och demokratin är helt verklighetsfrånvänt. 

Angreppen är även fega. Man vågar inte precisera på vilka skolor problemen förekommer, om de ens är verkliga. Hade de 70 procent som är negativa till religiösa friskolor fått ta ställning till vilka skolor de ogillar, kristna eller muslimska, hade resultatet varit talande. Majoriteten är rädd för tilltagande islamism, att muslimska barn radikaliseras. Detta vet Socialdemokraterna men vågar inte säga det. Istället drar de alla religiösa skolor över en kam och säger att alla, även de kristna, är farliga för demokratin, integrationen och jämställdheten. 

Angreppen är dessutom ointelligenta. De skolor som arbetar för integration och lyckas bra med utbildningen – de kristna skolorna – bestraffas. Istället för att motarbeta skolor som skänker framtidstro till elever från utsatta områden, borde Socialdemokraterna kraftsamla för att komma till rätta med den svenska skolan som helhet. Denna befinner sig i kris efter decennier av misslyckad politik. De vill dock inte analysera situationen på ett seriöst sätt och utforma sin politik därefter, utan är endast ute efter politiska poänger inför stundande riksdagsval. 

Lyckligtvis är rätten att bedriva religiös skola starkt förankrad i europeisk och svensk rätt, så Socialdemokraterna lär få mycket svårt att genomdriva sitt vallöfte om de skulle vinna riksdagsvalet. Nu är det upp till svenska folket att se till att de inte ens får chansen.          

Fram för en rättvis, modig och intelligent skolpolitik där lag och rätt följs, där föräldrarätten respekteras och religionsfriheten tas på allvar!

Lars Borgström,
Skolpolitiskt ansvarig Kristna Värdepartiet