Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jörgen Astonson: Socialdemokraterna – vilka väljare vill ni ha?

Socialdemokraternas valkampanj har börjat.
1 av 1

Jörgen Astonson skriver om Stefan Löfvens omtalade uttalande.

Jörgen Astonson & TT

Debatt | 12/04/2018 10:27

Jörgen Astonson: "Man behöver inte vara särskilt cyniskt lagd för att detta ska låta som fiske i grumliga vatten. Särskilt när det är taget ur sitt sammanhang"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Bildt och Sjöstedt om Löfven: Låter som SD" löd en rubrik i Expressen. En sådan rubrik hade väl alla socialdemokratiska antirasister gärna sluppit behöva läsa. Även om Löfvens text "Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra” nog är vattentätt (när det är därför dessa personer kommer hit). För just arbetskraftsinvandringen har förstås aldrig varit till för yrken med arbetslöshet.

Men nu för tiden bryr man sig lika mycket om varför något sägs som vad som sägs. Uttalandet görs inte precis i ett politiskt vakuum utan mitt i den mest infekterade av alla politiska frågor kanske någonsin i Sverige. Man behöver då inte vara särskilt cyniskt lagd för att det skall låta som fiske i grumliga vatten. Särskilt när det är taget ur sitt sammanhang. 

Och detta måste väl Löfven och hans kommunikatörer veta att det alltid blir. När SD säger liknande saker skrider vi till verket och gör våra memes. Eller som här då man tydligen helt själva tog det ur sitt sammanhang och gjorde ett meme.

Den inslagna vägen som uppenbarligen är tänkt att tilltala dem som annars riskerar att välja SD sätter många kämpar på pottan. Förstår Socialdemokraternas strateger vilket pris detta har? Priset man betalar är garanterat högre än de extra procent man tänker att det skall ge.

Socialdemokraterna och Stefan Löfven måste nu snabbt göra en utvärdering av hur de tycker den här strategin fungerar. De skulle nog också behöva byta ut sina politiska strateger. Det verkar inte direkt handla om några snillen. För en duktig spin doctor må inte moralisk kompass vara den viktigaste egenskapen. Men de måste åtminstone kunna spinna. SD har spin doctors som kan spinna socker av skit. Socialdemokraternas har bara åstadkommit spunnet salt.

Och vilka väljare vill man helst ha? Några nya som man lyckats haffa i grumliga vatten med hjälp av den så kallade oron eller ideologiska Socialdemokrater med noll tolerans mot fiske i grumliga vatten? De kanske inte kan få både och.

Jörgen Astonson,
Driver facebooksidan SD är lika med rasister.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vad tycker du om Stefan Löfvens uttalande?