Stockholm

Varför vågar du inte ta debatten, Jimmie Åkesson?

Shekarabi och Åkesson
Civilminister Ardalan Shekarabi utmanar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Foto: TT/Regeringen

Civilminister Ardalan Shekarabi utmanar Jimmie Åkesson: "Förklara för svenska folket varför du och ditt parti övergivit era löften"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Debatten om vinstjakten i välfärden och dess konsekvenser har pågått i decennier. Vi har alla tagit del av rapportering om hur vinstjakt gjort att personal, äldre och elever kommit i kläm.

En stor majoritet av folket vill stoppa vinstjakten i välfärden. De vill helt enkelt att deras skattepengar ska gå till det de är avsedda för. Trots det har riksdagen aldrig tidigare tagit ställning till ett skarpt förslag om att stoppa vinstjakten.

Den S-ledda regeringen har arbetat hårt från dag ett för att sätta stopp för vinstjakten. Vi ser att det är personalen som står för kvalitén i välfärden, det är dem som bär välfärden på sina axlar. 

Det är också personalkostnaden som utgör den största kostnaden i de här verksamheterna. Därför är det i personalens bemanning och i personalens löner och villkor som nedskärningarna görs när vinsterna ska maximeras.

I privat skola och omsorg är bemanningen sämre, antalet otrygga anställningar fler och lönerna lägre. 

Undersköterskor i privat äldreomsorg har i genomsnitt 1800 kr mindre i månaden i lön jämfört med undersköterskor i kommunal äldreomsorg. För gymnasielärare är genomsnittslönen 900 kr mindre i privata skolor jämfört med kommunala.

Vi vill att skattepengar ska användas till fler förskollärare, lärare och undersköterskor och bättre löner och villkor för personalen. Då kommer också kvalitén för elever, brukare och äldre att förbättras. Därför har den S-ledda regeringen lagt förslag om att stoppa vinstjakten i skola och omsorg. 

Den sjunde juni röstar riksdagen om förslaget.

Sverigedemokraterna gick till val på att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem i skolan. Sedan dess har de blivit uppvaktade av vinstlobbyister och övergivit sina löften till väljarna. Den sjunde juni kommer de tillsammans med de borgerliga partierna rösta nej till vårt förslag att stoppa vinstjakten.

Därför vill jag nu rikta mig direkt till Jimmie Åkesson. Du leder ett parti som gick till val på att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem i skolan. men som, efter uppvaktning av lobbyister, nu har svängt. Som partiledare bär du, Jimmie Åkesson, det yttersta ansvaret för detta. 

Den sjunde juni kommer du att sitta i Sveriges riksdag och tillsammans med dina partikamrater trycka nej-knappen.

Därför utmanar jag dig, Jimmie Åkesson: ta debatten i riskdagen den fjärde juni! Förklara för svenska folket varför du och ditt parti övergivit era löften och nu tycker att obegränsade vinster är viktigare än fler lärare och undersköterskor. Förklara varför du tycker att medborgarnas skattepengar ska gå till obegränsade vinster. 

Förklara för landets lärare och undersköterskor varför de ska få betala priset för er högersväng. Ta debatten den fjärde juni!

Ardalan Shekarabi, civilminister

Vill du avskaffa vinsterna i välfärden?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.