Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"En röst på S är enda garanten för att hålla SD borta från makt"

Socialdemokratisk debattör och SSU ordförande skriver om hur Socialdemokraterna kan motarbeta Sverigdemokraterna.
1 av 1

Sebastian Rasmusson slår fast att en socialdemokratisk ledning är det enda sättet att motarbeta sverigedemokratisk politik.

Privat/Johan Nilsson/TT

Debatt | 03/07/2018 14:56

Sebastian Rasmusson, SSU: "Tage Erlander, Sveriges statsminister 1946–1969, sa en gång att ”socialliberalismen är en ömtålig planta som trivs bäst i skyddet av en stark socialdemokrati”. Än idag stämmer det väldigt väl"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den senaste tiden har det rått stor förvirring om Alliansens åsikter kring att ge Sverigedemokraterna inflytande. Särskilt stor är förvirringen kring Liberalerna och Centerpartiets åsikter i frågan. 

Att förvirringen är stor är ganska förståeligt eftersom de frenetiskt har bytt åsikt fram och tillbaka under de senaste dagarna.

På morgonen i torsdags publicerades en debattartikel av Annie Lööf där hon skrev: ”Vi kan inte vända kappan efter vinden och överge viktiga principer”. Ett par timmar senare så vände Annie Lööf kappan efter vinden och övergav viktiga principer.

Först kom beskedet att Allianspartierna är beredda att tillsätta en talman (som ju är den som föreslår statsminister) efter valet även om det endast kan ske genom aktivt stöd från SD. Det är ett tydligt avsteg från den linje som gällt i Sverige sedan 70-talet (att största partiet i det största blocket får talmansposten) och ett öppnande till att ge SD inflytande.

På kvällen kom sedan ett kanske ännu större chockbesked: Alliansen deklarerade att de vill låta SD få ordförandeposter i riksdagens utskott. I de 15 utskotten bearbetas och förhandlas politiska förslag inför omröstningarna i riksdagen. 

Att släppa in sverigedemokrater som ordförande skulle alltså innebära att SD får dagligt politiskt inflytande.

Vid elvatiden på förmiddagen i fredags svängde Liberalerna och Centerpartiet ännu en gång. Först meddelade Jan Björklund på Twitter att frågan om att ge ordförandeposter till SD ”är död” eftersom vi i Socialdemokraterna meddelat att vi starkt var emot förslaget. Annie Lööf meddelade kort därefter ungefär samma sak.

Resultatet efter 24 timmars kaos var alltså att splittringen inom Alliansens blev ännu djupare och att Centerpartiet och Liberalerna först öppnade och sedan (tack vare oss socialdemokrater) stängde dörren till SD.

Huruvida Annie Lööf och Jan Björklund även kommer att ta tillbaka utspelet om att tillsätta talman med stöd av SD återstår att se.

Tage Erlander, Sveriges statsminister 1946–1969, sa en gång att ”socialliberalismen är en ömtålig planta som trivs bäst i skyddet av en stark socialdemokrati”. Ännu idag stämmer det väldigt väl.

För alla mitten- och högerväljare som inte vill ge SD makt finns det numera bara ett trovärdigt alternativ: Socialdemokraterna.

Sebastian Rasmusson,
S-debattör och SSU Härnösands ordförande

Håller du med?