Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: "Var inte som Trump, Stefan Löfven"

Debattartikel av LUF om likheter mellan Donald Trump och Stefan Löfven gällande invandring och asyl.
1 av 1

Joar Forssell ser skrämmande likheter mellan Donald Trump och Stefan Löfvens politik.

Privat/Henrik Montgomery/TT

Debatt | 05/07/2018 09:30

Joar Forssell, LUF: "Att Sverige behöver blir mer slutet för att blomstra är fake news. Muren mot Danmark beräknas kosta svensk ekonomi 5 miljarder om året, välfärden behöver fler som kommer hit för att jobba och flyktingar måste få söka asyl"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det finns såklart stora skillnader mellan Donald Trump och Stefan Löfvén. Men på ett par punkter är de skrämmande lika. 

Båda bygger en mur mot ett grannland för att hindra människor att komma hit i jakten på ett bättre liv. Båda hävdar att invandrare tar jobb från inhemska arbetare, och båda försöker göra svenska arbetsmarknaden mer sluten. 

Det är synd, människor måste få söka asyl och Sverige behöver fler som kommer hit och jobbar. Vi har tidigare varnat för hur LO trumpifierar debatten, det är tråkigt att Löfvén fortsätter i samma stil. 

Statsministern borde låta fler personer med utbildning och jobb stanna och få de andra statscheferna i EU med sig på ett gemensamt asylsystem istället för att bygga ett permanent staket mot Danmark.

1. Låt fler jobba. I flera branscher behövs mer arbetskraftsinvandring för att företagen ska gå bra och därför kunna anställa ännu fler. Ta till exempel byggsektorn där mycket mer skulle kunna byggas och fler skulle jobba om vi lättade på kraven. Slopa kravet på arbetstillstånd och riv upp lex laval. Det är lika absurt att kräva tillstånd för att arbeta som att LO ska bestämma över arbetsmarknaden.

2. Stoppa kompetensutvisningarna. Ingen som gör rätt för sig ska utvisas på grund av lite för låg lön eller arbetsgivares administrativa slarv. Tyvärr låter Löfvéns regering utvisningarna av högt specialiserade arbetare såsom it-ingenjörer och läkare fortgå. Det är konstigt, både svenska företag och välfärden är beroende av att människor med rätt utbildningar och erfarenheter kommer hit och bidrar.

3. Värna asylrätten. Att få söka asyl är en mänsklig rättighet och ingen som har asylskäl och behöver skydd ska nekas det. Det är helt avgörande att fler EU-länder drar sitt strå till stacken och Löfvén måste förmå de andra stats- och regeringscheferna att gå med på ett fördjupat EU-samarbete kring detta. 

Att Sverige behöver blir mer slutet för att blomstra är fake news. Muren mot Danmark beräknas kosta svensk ekonomi 5 miljarder om året, välfärden behöver fler som kommer hit för att jobba och flyktingar måste få söka asyl. 

Var inte som Trump, Löfven.

Joar Forssell,
Förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet

Håller du med?