Bostadsbristen gör att det behövs fler studentbostäder.
Representanter för socialdemokraterna i Göteborg vill sätta stopp för bostadsbristen på riktigt. - Foto: Privat/Janerik Henriksson/TT

"Föräldrarnas plånbok ska inte bestämma utbildning"

REPLIK. Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening: "I populära studentstäder och i storstäder som Göteborg där det redan råder bostadsbrist skulle marknadshyror varken lösa vare sig bostadsbristen eller skapa rimliga hyresnivåer"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening ger en replik till Sarah Ullmarks debattartikel 28/6 "MUF: Tre sätt att få till fler bostäder för unga".

En egen bostad är en social rättighet. Ändå har många som söker en universitets- eller högskoleutbildning svårt att hitta en bostad till en rimlig hyra i Göteborg. 

Ekonomin blir avgörande för möjligheten att kunna hyra ett boende till rimligt pris. I värsta fall tvingas man tacka nej till sin utbildningsplats. 

Socialdemokraterna kommer aldrig att acceptera ett samhälle där föräldrarnas plånbok blir en sorteringsmetod till högre utbildning. 

Vi ser därför ett fortsatt stort behov av att fortsätta med en ambitiös bostadspolitik för att bygga fler studentbostäder med låga hyror och säger därför nej till Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag på infasning av marknadshyror. 

I populära studentstäder och i storstäder som Göteborg där det redan råder bostadsbrist skulle marknadshyror varken lösa vare sig bostadsbristen eller skapa rimliga hyresnivåer. 

Enligt Hyresgästföreningens rapport från 2018 skulle marknadshyror i t.ex. Stockholm leda till över 50 procent högre hyror. 

I andra städer där man infört marknadshyror, t.ex. Helsingfors i Finland, ledde marknadshyror till 42 procent högre hyror på fem år utan att det byggdes fler hyresrätter. 

Mönstret bekräftas av att se hur alliansregeringens uppluckring av reglerna för andrahandsuthyrning 2013 påverkade priserna på hyresmarknaden. I områden med dyra bostadsrätter, till exempel Göteborgs innerstad, resulterade förändringarna snarast i stora vinster för den som hyr ut sin bostad i andrahand och en kostsam och osäker boendesituation för unga och studenter. 

Trots att denna regering satsat mer på byggandet sedan miljonprogrammets dagar är vi inte nöjda. Vi har bland annat gett Akademiska hus möjlighet att bygga 11 000 studentbostäder fram till 2021. Mellan år 2015–2020 vill vi se minst 250 000 nya bostäder och därefter i genomsnitt 45 000 bostäder per år fram till år 2030. 

Socialdemokraternas vallöfte i Göteborg om 60 000 nya bostäder innan 2028, varav hälften hyresrätter, är ett viktigt vallöfte. 

Det är enbart genom att bygga nya bostäder som man kan lösa bostadsbristen på riktigt. Dessutom vill vi sätta stopp för de som utnyttjar ungas desperation på bostadsmarknaden genom att skärpa lagen mot oskäliga hyror vid andrahandsuthyrningar. 

För att motverka orimliga hyreshöjningar och vräkningar vid renovering och upprustning av hyresrätter inom miljonprogrammen vill S-Studenter upprätta en upprustningsfond. 

Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag om marknadshyror för att lösa bostadsbristen skulle försämra läget för Göteborgs unga och studerande. 

Göteborgs studenter har ett tydligt val mellan Moderaternas och Sverigedemokraternas hyreschock och Socialdemokraternas stora satsningar på billiga hyresrätter. 

Sofia Hvittfeldt,
Ordförande för Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening (GSHF)

Mirza Barakzahi,
Riksdagskandidat för Göteborgs Socialdemokratiska Partidistrikt

Emelie Markianos,
Kommunfullmäktigekandidat för Göteborgs Socialdemokratiska Partidistrikt

Luwam Ghebremichael,
Kommunfullmäktigekandidat för Göteborgs Socialdemokratiska Partidistrikt

Roshan Yigit,
Kommunfullmäktigekandidat för Göteborgs Socialdemokratiska Partidistrikt

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.