Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Föräldrarnas plånbok ska inte bestämma utbildning"

- 05/07/2018, 13:23
Bostadsbristen gör att det behövs fler studentbostäder.

Representanter för socialdemokraterna i Göteborg vill sätta stopp för bostadsbristen på riktigt.

Privat/Janerik Henriksson/TT

REPLIK. Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening: "I populära studentstäder och i storstäder som Göteborg där det redan råder bostadsbrist skulle marknadshyror varken lösa vare sig bostadsbristen eller skapa rimliga hyresnivåer"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening ger en replik till Sarah Ullmarks debattartikel 28/6 "MUF: Tre sätt att få till fler bostäder för unga".

En egen bostad är en social rättighet. Ändå har många som söker en universitets- eller högskoleutbildning svårt att hitta en bostad till en rimlig hyra i Göteborg. 

Ekonomin blir avgörande för möjligheten att kunna hyra ett boende till rimligt pris. I värsta fall tvingas man tacka nej till sin utbildningsplats. 

Socialdemokraterna kommer aldrig att acceptera ett samhälle där föräldrarnas plånbok blir en sorteringsmetod till högre utbildning. 

Vi ser därför ett fortsatt stort behov av att fortsätta med en ambitiös bostadspolitik för att bygga fler studentbostäder med låga hyror och säger därför nej till Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag på infasning av marknadshyror. 

I populära studentstäder och i storstäder som Göteborg där det redan råder bostadsbrist skulle marknadshyror varken lösa vare sig bostadsbristen eller skapa rimliga hyresnivåer. 

Enligt Hyresgästföreningens rapport från 2018 skulle marknadshyror i t.ex. Stockholm leda till över 50 procent högre hyror. 

I andra städer där man infört marknadshyror, t.ex. Helsingfors i Finland, ledde marknadshyror till 42 procent högre hyror på fem år utan att det byggdes fler hyresrätter. 

Mönstret bekräftas av att se hur alliansregeringens uppluckring av reglerna för andrahandsuthyrning 2013 påverkade priserna på hyresmarknaden. I områden med dyra bostadsrätter, till exempel Göteborgs innerstad, resulterade förändringarna snarast i stora vinster för den som hyr ut sin bostad i andrahand och en kostsam och osäker boendesituation för unga och studenter. 

Trots att denna regering satsat mer på byggandet sedan miljonprogrammets dagar är vi inte nöjda. Vi har bland annat gett Akademiska hus möjlighet att bygga 11 000 studentbostäder fram till 2021. Mellan år 2015–2020 vill vi se minst 250 000 nya bostäder och därefter i genomsnitt 45 000 bostäder per år fram till år 2030. 

Socialdemokraternas vallöfte i Göteborg om 60 000 nya bostäder innan 2028, varav hälften hyresrätter, är ett viktigt vallöfte. 

Det är enbart genom att bygga nya bostäder som man kan lösa bostadsbristen på riktigt. Dessutom vill vi sätta stopp för de som utnyttjar ungas desperation på bostadsmarknaden genom att skärpa lagen mot oskäliga hyror vid andrahandsuthyrningar. 

För att motverka orimliga hyreshöjningar och vräkningar vid renovering och upprustning av hyresrätter inom miljonprogrammen vill S-Studenter upprätta en upprustningsfond. 

Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag om marknadshyror för att lösa bostadsbristen skulle försämra läget för Göteborgs unga och studerande. 

Göteborgs studenter har ett tydligt val mellan Moderaternas och Sverigedemokraternas hyreschock och Socialdemokraternas stora satsningar på billiga hyresrätter. 

Sofia Hvittfeldt,
Ordförande för Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening (GSHF)

Mirza Barakzahi,
Riksdagskandidat för Göteborgs Socialdemokratiska Partidistrikt

Emelie Markianos,
Kommunfullmäktigekandidat för Göteborgs Socialdemokratiska Partidistrikt

Luwam Ghebremichael,
Kommunfullmäktigekandidat för Göteborgs Socialdemokratiska Partidistrikt

Roshan Yigit,
Kommunfullmäktigekandidat för Göteborgs Socialdemokratiska Partidistrikt