Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD vill sänka abortgränsen – vad tycker ni SD-kvinnor om det?

Sverigedemokraterna vill begränsa veckorna för fri abort till 12.

Björn Jakobsson undrar hur mycket konservatism Sverige är beredd på att lyfta fram.

Privat & Henrik Montgomery TT/TT

Debatt | 12/07/2018 08:56

Björn Jakobsson: "Hur mycket konservatism är Sverige beredd på att lyfta fram? Hur långt bak och i hur många frågor är Sverigedemokraterna redo att backa bandet? Hur långt bak är deras väljare beredda att tillåta denna reträtt?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dagarna gick Jimmie Åkesson ut med att Sverigedemokraterna vill minska aborträtten.

Kritiken mot detta förslag var väldigt många. Kritiken mot denna kritik var mer fokus på något annat – att det var Mona Sahlin som kommit med sagda kritik.

Man kan tycka vad man vill om Mona Sahlin, faktum kvarstår att Sverigedemokraterna alltså vill backa bandet i frågan om kvinnans rättighet att göra abort – och att lägga fokus på vad en kritiker till SD gjort ändrar inte den politik man röstar fram med en röst på Sverigedemokraterna.

Att Sverigedemokraterna stöter på kritik är vanligt och ofta finns det fog för det. 

Men det är inte vad jag funderar på nu.

Vad jag undrar är, vad tycker SD-organisationen ”SD-kvinnor” om detta, ställer de sig bakom detta förslag? SD-väljarna, vad tycker de om detta? Kvinnor i synnerhet, män i allmänhet? Hela tanken bakom SD:s politik verkar vara att ”backa bandet” vad gäller den utveckling som Sverige har varit med om.

SD är mest kända för detta med sin invandringspolitik och de känner att de har vind i segel när andra partier har ändrat åsikt i denna fråga. Men politik är stort och det finns många frågor att backa bandet på.

Hur mycket konservatism är Sverige beredd på att lyfta fram? Hur långt bak och i hur många frågor är Sverigedemokraterna redo att backa bandet? Hur långt bak är deras väljare beredda att tillåta denna reträtt?

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson känner sig nog säkra i sin politik, med tanke på det ökade väljarstöd de har enligt opinionssiffrorna.

Men är vi verkligen säkra på att deras väljare håller med i den politik de för? Det kan bara de själva svara på.

Björn Jakobsson

Vad tycker du om Sverigedemokraternas förslag att sänka gränsen för fri abort till vecka 12?