Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk lag måste tillämpas även vid asylrelaterade demonstrationer

Den 9 september är det riksdagsval.
1 av 1

Medborgerlig Samling skriver om strejken på mynttorget som började igår.

Privat & Lars Pehrson SvD/TT

Debatt | 07/08/2018 10:18

Medborgerlig Samling: "Det är helt avgörande att rättsväsendet utan andra hänsyn än vad som framkommer i svensk lag tillåts utföra sitt arbete utan politisk inblandning"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Igår påbörjade Fatemeh Khavari och organisationen #PUTNU en strejk på Mynttorget. Deras krav är att permanent uppehållstillstånd skall ges till alla ensamstående barn och ungdomar som varit i Sverige i över ett års tid samt att alla utvisningar till Afghanistan ska stoppas. Detta motiveras med:

Politikerna dåliga omdöme och Migrationsverkets vårdslösa hantering har kostat de ensamkommande ungdomar deras tonårstid, deras hälsa och i vissa fall livet. De som lovades en fristad här kunde inte veta att de istället skulle bli en del av ett politiskt spel som trissat upp rasismen i hela samhället.”

#PUTNU har en poäng. Det är ingen tvekan om att statsministrarna Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) genom sina indirekta offentliga inbjudningar såväl lockat mängder av framförallt utländska män för att under falska förespeglingar söka sig till Sverige med drömmen om ett nytt liv i landet.

De har därefter fastnat i ett organisatoriskt kaos där de inbjudande statsministrarnas regeringar inte förberett landet i allmänhet och Migrationsverket i synnerhet på att handlägga ansökningar samt undvikit åtgärder som underlättat snabb assimilering för dem som meddelats uppehållstillstånd. På samma sätt som svenska medborgare far illa av långsam myndighetsutövning gör migranter detta.

Trots Sveriges tillkortakommanden avseende asylhandläggning så saknar det helt bärighet på frågan om asyl skall kunna ges. Det kräver separat lagstiftning.

Det var det som regeringen tillsammans med V, C och delar av L och KD röstade igenom nyligen, den så kallade ”gymnasielagen”.

Lagen var så illa konstruerad, vilket var väl känt vid beslutstillfället, att den för närvarande i princip inte tillämpas i avvaktan på klargörande. Huvudsyftet med lagen var att sätta rättsstatens principer ur spel eftersom den riktade sig mot en grupp, huvudsakligen män, som redan av svensk domstol bedömts sakna asylskäl. Genom denna misskötsel av statens skyldigheter har vi hamnat i den situationen att ”strejk” nu skall påbörjas, igen.

Förra året genomfördes en liknande manifestation där ledande politiker, bland andra Gustaf Fridolin (MP), Rossana Dinamarca (V) och migrationsminister Helena Fritzon (S) direkt eller indirekt gav demonstranterna sitt stöd genom sin närvaro på platsen. Genom dessa dubbla budskap från lagstiftarna underminerades polisens arbete. I samband med manifestationen höggs en polis i nacken och skadades allvarligt av en man som saknade asylskäl och inte borde ha funnits i landet. Detta skulle inte ha behövt hända.

Manifestationen/demonstrationen #PUTNU kräver tillstånd från polisen eftersom det är en allmän sammankomst på offentlig plats. Sammankomsten kommer även att kräva polisbevakning.

Om det finns anledning att anta att någon person saknar laglig rätt till vistelse eller att det föreligger en annan särskild anledning därtill, ska polisen utföra inre utlänningskontroll. Om en polisman får kännedom om brott som faller under allmänt åtal skall detta rapporteras. Polismyndigheten, Säkerhetspolisen eller åklagaren skall inleda förundersökning om det kan antas att sådant brott har förövats.

I en demokrati ska yttrande- och åsiktsfrihet respekteras, exempelvis genom att få anordna en allmän sammankomst. Det är också helt avgörande att rättsväsendet utan andra hänsyn än vad som framkommer i svensk lag tillåts utföra sitt arbete utan politisk inblandning. Rättsstaten måste värnas, för medborgarnas trygghet och tillits skull.    

Mats Bergh,
Advokat, riksdagskandidat och rättspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

Thomas Martinsson,
Polis och riksdagskandidat Medborgerlig Samling

Håller du med?