En polis har kandiderat för Medborgerlig samling.
Medborgerlig samling har blivit kritiserad förr. - Foto: Johan Nilsson/TT

Polis kandiderar för Medborgerlig samling — går emot opartiskheten

En polis från Stockholm syns nu på bussar i Stockholm. Men det är inte för att göra reklam för polisen utan istället är det en kampanjreklam för Medborgerlig samling. Polisen på bilden kandiderar nämligen för partiet.


Känner du till partiet Medborgerlig Samling? Partiet som grundades 2014 fick ett sving upp när medieprofilen Alexander Bard anslöt sig till partiet tidigare i år. Nu sticker partiet ut ännu en gång. Runt om i Stockholm syns nämligen en polisman, klädd i polisuniform, på flera bussar, skriver Sveriges Radio.

Inte så konstigt tycker du? Men problemet är inte att han syns på bussarna utan för att han visas upp som en kandidat till riksdagen för partiet Medborgerlig samling tillsammans med texten "Vi kommer bygga upp den trygghet som politikerna monterat ner".

Är du polis i Sverige så är ett av kraven att du är opartisk, vilket polismannen nu bryter mot. Händelsen har utretts internt rapporterar Sveriges Radio som talat med Varg Gyllander, presschef för polisen i Stockholm. 

– Det här är vi helt emot. Man får inte som polisanställd, i uniform, uttrycka några politiska åsikter överhuvudtaget, säger Varg Gyllander, till Sveriges Radio.

Polisen som syns på bussarna heter Thomas Martinsson och till Sveriges Radio säger han att han inte uppfattat att han gjort något fel.

– Med den research och den undersökningen jag har gjort så trodde jag att jag inte bröt mot det, utan att jag höll mig på rätt sida, säger Martinsson till Sveriges Radio. 

Polisen kommer dock inte att få sparken från sitt jobb. Istället anser man att han inte uppfattat att han bryter mot kravet om opartiskhet och därför ska det räcka med samtal anser polisen, enligt Sveriges Radio.

Men presschefen för polisen i Stockholm är kritisk till det inträffade. 

– Det är omöjligt att säga hur stor skada det här har gjort för förtroendet, men eftersom vi just nu är i en valrörelse så är det extra allvarligt att använda uniformen i politiska syften, säger Varg Gyllander, till Sveriges Radio.

Igår släppte Sverigedemokraterna en långfilm. Intresserad av att se vad den handlar om? Här hittar du information om den.

Borde polisen få sparken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.