Söndag 3 Jul
Stockholm

Elin Nilsson: Både högern och vänstern hycklar om våldtäkter

Uppdrag granskning släppte den 22/8 programmet "Dömd för våldtäkt".
Elin Nilsson anser att högern såväl som vänster hycklar om våldtäkter. Foto: Privat, Anders Wiklund TT/TT & Lars Schröder TT/TT

Elin Nilsson: "Tänk om högern kunde sluta låtsas att de bryr sig om kvinnor bara för att det tjänar ett främlingsfientligt syfte. Tänk om vänstern kunde sluta vurma för ”utsatta män” som de facto är förövare"

Kommentera (31)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Uppdrag Gransknings program ”Dömd för våldtäkt” som sändes i SVT den 22/8 granskar vilket ursprung män som blivit dömda för sexualbrott har. Deras kartläggning av gärningsmän som blivit dömda för våldtäkt och försök till våldtäkt i Sverige är baserad på domar från de senaste fem åren. Och resultatet av den visar att 58 procent av de 843 dömda personerna är födda i ett annat land än Sverige. 

En liknande kartläggning har inte gjorts sedan 2005. Förra året krävde Moderaterna att regeringen skulle ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att göra just det som nu Uppdrag Granskning gjort. Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, medverkar i programmet och beklagar sig över att regeringen Löfven har mörklagt statistiken. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, Socialdemokraterna, slår ifrån sig den kritiken och hävdar att han verkar ha fått ”valfeber”. 

Den 23/8 skriver Tomas Tobé på Expressens debattsida, tillsammans med Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, om att utländska våldtäktsmän ska utvisas i betydligt högre utsträckning än vad som sker i dag. 

I en intervju med Expressen uttalar sig Tomas Tobé vidare om regeringens hantering av uppgifterna som framkommit. ”Det här är inget annat än ett svek mot brottsoffren”, säger han. 

Och det uttalandet borde prisas som årets hyckleri. Det är ett så oerhört grovt hycklande att jag knappt tror vad jag ser. Tvingar mig själv att läsa om samma rader om och om igen. Känner mig helt yr. Febrig nästan. 

Under juli månad i år avgick två kvinnliga distriktsordföranden för Moderata Ungdomsförbundet, MUF, med anledning av att de polisanmält att de blivit utsatta för våldtäkt respektive försök till våldtäkt av medlemmar i det egna förbundet. 

Hur hanterade Moderaterna detta? 

Enligt de två avgående kvinnorna har så väl förbundsledningen i MUF som ansvariga från Moderaterna blundat för deras anmälningar och tystat ner övergrepp som skett inom den egna organisationen. De berättar också om att de som pekas ut som förövare inte möter några konsekvenser utan snarare hyllas och lyfts upp inom partiet. 

Moderaterna kände till att en medlem som anmäldes för våldtäkt i oktober förra året, som i skrivande stund fortfarande är under utredning, hade uppdrag i en svensk tingsrätt. Trots en ”uppmaning” från MUF att inte komma på deras event så fortsatte han att göra det ändå. 

Det syntes tydligt på sociala medier, han intervjuades till och med på Moderaternas officiella Instagram-konto. Senast i maj befann han sig i Göteborg på partiets största konferens Sverigemötet - trots att ansvariga i partiledningen visste om att MUF ”uppmanat” honom att hålla sig borta. Kvinnan som anmälde honom, Alice Sigfridsson, åkte inte dit på grund av obehaget hon kände. 

Den andra avgående kvinnan, Villemo Klockars Belenos, befann sig på Sverigemötet. Med sig i väskan hade hon en självförsvarsspray. Livrädd att möta den man som hon 10 dagar tidigare anmält för våldtäktsförsök. Han var nämligen också på plats. Partiets betalade hans konferensmedverkan och resa till Göteborg. Trots att de kände till även denna anmälan. Och i dagarna som konferensen ägde rum syntes mannen som 10 dagar tidigare blivit anmäld för försök till våldtäkt frekvent i Instagram-flödet. Poserandes på bild med MUF:s förbundsordförande Benjamin Dousa, poserandes på en annan bild - med Elisabeth  Svantesson. 

”Svek mot brottsoffren.” 

Det passar utmärkt att tala om kvinnors utsatthet när det som kommer fram går hand i hand med den egna politiken. Med det sagt så är det också uppenbart att Moderaterna har rätt i sak. Regeringen har även de hycklat och varit tysta om övergreppen  som flyktingvågen fört med sig. 

Män med utländsk bakgrund som har begått sexualbrott har fått stanna kvar i Sverige i stor utsträckning. Och givetvis ska de ut ur landet å det snaraste. Helst med en direkttransport från rättssalen till flygplatsen - för att aldrig få sätta sin fot här igen. 

Vem som helst bör kunna förstå att den könsobalans som uppstår när tusentals män kommer till Sverige är skadlig. Dessutom placeras och umgås de ofta i grupp med enbart varandra som sällskap. Men bäst att vara tyst om de ökade antalet våldtäkter som begås mot kvinnor som ett resultat av det, tänker regeringen då. För annars kan ju folk tro att man är rasist eller så. Och sedan blir Sverigedemokraterna först ut att adressera den stora våldtäkts-elefanten i rummet. Efter ett tag hakar fler, men inte alla, på dem. 

Socialdemokraterna har börjat medge att det finns ett problem kopplat till nyanlända och begångna våldtäkter. De som ännu förespråkar en generös migrationspolitik, så som företrädare och anhängare från FI, C och MP, förnekar ofta just det - att det begås mängder av övergrepp av män som kommit hit som flyktingar. 

De vägrar prata om problemet med de stora grupper som kommer från kulturer där kvinnor inte kan gå fritt ute på kvällarna, klä sig som de vill och ha ett eget bestämmande över sina liv. Om vad det leder till när männen som lever dessa värderingar, och dessutom ofta enbart umgås isolerat med varandra, går runt på Sveriges gator och möter kvinnor som lever i frihet.   

Eller nästan frihet. Kvinnor som försöker leva i frihet är ett mer korrekt begrepp. För precis som att generös-sidan inte gärna pratar om problematiken med invandrade mäns övergrepp så pratar inte heller restriktiv-sidan om förövarna som är födda i Sverige. 

Ett vanligt inslag i den här diskussionen på sociala medier är att se delningar av nyhetsartiklar i flödet som berör just gruppvåldtäkter - med tillhörande kommentarer från SD-anhängare och annat löst Flashback-folk som låter ungefär; ”Det förstår vi ju alla att det är inte Johnny och Kalle som har gjort sig skyldiga till det här!” 

Men att Johnny och Kalle kommer hem på fyllan och slår frugan efter att favoritlaget förlorat en fotbollsmatch håller de käft om. 

Den andra sidan ser med helt nyktra ögon på vad Johnny, Kalle och andra svenska män utsätter kvinnor för. Men när det kommer till att se våldtäktsmän från Afghanistan och andra kulturer som inte är svenska så är det som om de helt plötsligt blivit svinpackade. All tidigare klarsynthet är totalt bortblåst. Och istället för att för att fördöma gärningsmännen så tycker de synd om dem. 

Kvinnors utsatthet används gång på gång som ett slagträ i debatten för att göra poänger som gynnar den egna politiska linjen. Resultatet blir att våldtäktsmännen alltid har någon som står bakom dem. Förstår ni inte vad ni gör? 

Ni bär alla en del i att ursäkta mäns övergrepp mot kvinnor och ni upprätthåller en struktur som gör att det kan fortsätta att pågå.

Tänk om högern kunde sluta låtsas att de bryr sig om kvinnor bara för att det tjänar ett främlingsfientligt syfte. Tänk om vänstern kunde sluta vurma för ”utsatta män” som de facto är förövare. 

När det kommer till flyktingpolitiken i sin helhet - det å så känsliga ämne som andra partier än Sverigedemokraterna knappt har vågat peta på förrän ganska nyligen - så har ingen av de två sidorna generös och restriktiv lyckats ringa in vad diskussionen egentligen bör handla om. Det stora problemet är ju att det i princip bara är män som kommer hit. 

Så hur bör politiken förhålla sig till den numera bland väljarna mest engagerade valfrågan - migration och invandring?

Besluta om att Sverige ska ha en så öppen gräns det bara går gentemot omvärlden, att vi ska vara generösa, ge kärlek, tak över huvudet, sjukvård, och utbildning. Öppna upp och ge allt det. När det gäller kvinnor. Släpp in så många kvinnor det får plats, bygg ännu fler bostäder för deras skull och integrera dem här. Det kostar, men jag vågar påstå att de pengarna skulle vara en väl värd investering. Kvinnor har, globalt faktiskt, en tendens att visa tacksamhet och ge tillbaka. 

Precis som de två avgående MUF-distriktsordförandena som gav gränslöst av sin tid och sitt engagemang för att verka för Moderaternas valvinst. Trots att partiledningen inte vidtog åtgärder kring deras återkommande larm om att medlemmarna de anmält för våldtäkt respektive våldtäktsförsök var verksamma mitt ibland dem. Till dess att de mådde så pass psykiskt dåligt att de inte orkade kämpa för någon valvinst mer. 

Så Tomas Tobé, du borde verkligen skämmas. För att du anklagar Morgan Johansson för att mörklägga en kultur som ditt eget parti har varit ett komplett skolboksexempel på att mörklägga. Du borde också skämmas Morgan Johansson - för att ni gjort er skyldiga till precis det som Tomas Tobé anklagar er för. 

Elin Nilsson,
Valbloggare på Valkollen hos Modette 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (31)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.