Den 9 september hålls det val i Sverige.
Izzy Aldemir ställer sig frågandes till varför Sverigedemokraterna verkar värdera olika medborgarskap olika. - Foto: Privat / Mats Andersson TT

Izzy Aldemir: "Varför är andras medborgarskap mer värt än mitt?"

Izzy Aldemir: "Det finns svenskar som gifter sig med icke-svenskar. Ska deras barn behöva välja nationalitet? Det är som att fråga ett barn: älskar du mamma eller pappa?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jimmie i detta land får man inte diskriminera människor utifrån etnicitet, kön, ålder, sexuell läggning, nationalitet, etcetera. Detta tror jag att du också vet Jimmie. Annars kan du kolla lagboken, du hittar detta i diskrimineringslagen.

Först började ni med att uttala er om att förbjuda dubbla medborgarskap, sen kom ni på att det finns finlandssvenskar också? Nu säger du att det ska göras ett undantag för grannländer? 

Varför är deras medborgarskap mer värd än mitt? Sverige har ju till och med varit i krig med sina grannländer? Borde vi inte avgränsa dem ännu mer, historien är ju så viktig för dig?

Armand Duplantis, stavhoppsstjärnan som blev en stolthet när han slog ett nytt rekord. Ska han ge upp sitt medborgarskap? Han är ju ingen ”nordbo”. Han är svensk och amerikanare och pratar inte ens svenska? Snälla dela med dig vad du tycker om detta? Med tanke på att ni har tänkt att göra vissa undantag för nordbor och för de som har medborgarskap i länder där de ej får avsäga sitt medborgarskap?

Kommer du nu göra ett undantag för Duplantis också? Hur lång ska den här ”undantags-listan" bli? Och om han får undantag, varför är han mer värd än mig? Det verkar som att den röda tråden saknas hos Sverigedemokrater, och inte enbart i denna fråga. Den politik ni vill föra skulle kasta Sverige årtionden tillbaka avseende jämställdhet.

Det finns svenskar som gifter sig med icke-svenskar. Ska deras barn behöva välja nationalitet? Det är som att fråga ett barn: älskar du mamma eller pappa? Man kan vara lojal till ett land men ändå vilja känna en koppling till sina rötter och sin släkt som bor kvar där. 

Du kan älska två länder lika mycket, så som att du kan älska dina barn lika mycket! DU kan få lika mycket gåshud när du hör båda nationalsångerna!

Du kommer inte göra mig mer svensk än vad jag redan är genom att sätta den här begränsningen. Du kommer få mig att utveckla en starkare emotionell koppling till det andra landet.

Tänk så här, det är som att förbjuda ett barn att inte få äta godis söndagar utan bara lördagar. Barnet kommer plötsligt vilja äta godis på söndagar istället för lördagar. Det är exakt så du gör mot mig nu. Du får mig att skapa ett starkare band när jag tänker tanken att behöva ge upp ett medborgarskap.

Kungafamiljen då? Du menar alltså att Prinsessan Madeleines barn inte får ha dubbla medborgarskap om de skulle vilja det? Eller är de med i din ”undantags-lista”?

Du har ju folk med dubbla medborgarskap som tänker rösta på dig? Eller frågan är om de verkligen vet den lilla detaljen? Vad är nästa steg?

Först vill du ta mitt medborgarskap. Kommer du förbjuda folk att tala sitt hemspråk hemma eller på gatan?

– Den dagen du förbjuder folk att få prata sitt språk, kan du räkna med arbetslösa tolkar!

– Den dagen du stoppar invandringen, kan du räkna med arbetslösa SFI-lärare och brist på arbetskraft inom vård och omsorg.

– Den dagen du vill gå ur EU, kan du räkna med att vi står helt utan stöd med våra skogsbränder!

– Den dagen du sätter stop på dubbla medborgarskap, kan du räkna med ett delat samhälle!

Din slogan ”Förändring på riktigt”…Jag håller med dig, men inte åt rätt håll om det blir med dig!

Izzy Aldemir,
Studerande

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.