Den 9 september hålls det val i Sverige
Skribenterna anser att den rödgröna jakten på framgångsrika vårdföretag kan få drastiskt negativa konsekvenser för bården. - Foto: Liberalerna

(L): Hotet mot valfriheten är ett hot mot kvinnors trygga vård

Liberalerna: "S-politiken innebär ett uttalat hot mot kvinnors valfrihet när det gäller den mest intima vården, gynekologi, förlossning och mödravård"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Statsministern säger att årets val är en folkomröstning om välfärden. Det kan stämma. Inte minst finns det stora skillnader mot Liberalernas syn på kvinnosjukvården. S-politiken innebär ett uttalat hot mot kvinnors valfrihet när det gäller den mest intima vården, gynekologi, förlossning och mödravård.

Vi är stolta över att vi i Stockholm har skapat möjligheter för kvinnor att välja sin egen gynekolog och för gynekologer att starta och driva gynmottagningar. Sedan några år tillbaka omfattar mångfalden också abortvården, där en god tillgänglighet är särskilt viktig. 

Idag finns 44 gynmottagningar, och flera erbjuder möjlighet till medicinsk abort – kvinnor ska inte behöva vänta och tvingas göra ett större ingrepp med kirurgi.

Vi är också glada att kvinnor får välja var man vill föda barn. Ibland blir det fullt och då blir det förstås en besvikelse att man får föda på annat sjukhus än man tänkt sig. Men vid mer än 90 procent av förlossningarna har kvinnan fått föda på det sjukhus hon själv önskat. 

Genom vårdval MVC har vi också många populära mödravårdcentraler som drivs av engagerade, drivna och kunniga barnmorskor. Vi  tänker bland annat på MamaMia, där många väljer att bli patienter när de väntar barn.

Nu hotas kvinnors egenmakt. Socialdemokraterna har en helt annan syn på vikten av mångfald för att valfriheten ska bli verklig. I Stockholm vill man avskaffa vårdval inte bara för gynekologi utan även förlossning. Det är ett direkt hot mot uppskattade BB Stockholm som i så fall inte kan fortsätta som i dag.

De rödgrönas hot om vinstförbud för vårdföretag hotar också privata MVC. Det går inte i längden att driva framgångsrika företag om man inte får skapa en vinst som kan användas till exempelvis investeringar eller avkastning på det kapital man måste satsa och riskera när man startar ett nytt företag. 

På socialdemokrater låter det ibland som vårdvalen kostar pengar i onödan. Men det S i så fall vill spara på är vården – inte minst kvinnors vård. Sedan vårdvalet infördes har vårdutbudet och tillgängligheten också förbättrats kraftigt. 

Andelen kvinnor som haft kontakt med gynekolog har ökat från 4 till 14 procent mellan 2007 och 2016 – men antalet besök per patient har inte ökat. Vårdval ger heller inte mer pengar till privata vårdgivare än till andra – alla har samma villkor. Och kvinnor springer inte till gynekologen eller läkaren i onödan. 

Hotet mot kvinnors vård är inte bara riktat mot oss som patienter. Vårdens entreprenörer är ofta kvinnor. Och de som arbetare i kvinnosjukvården är till övervägande del själva kvinnor.

Liberalerna vill öka människors egenmakt och stärka kvinnors sjukvård. Vi vill utveckla vårdvalen över hela landet: De ska ge utrymme för individuellt anpassade vårdmöten, underlätta och främja etablering där det i dag finns mindre vårdutbud, stärka forskning och utbildning, och säkerställa samverkan mellan olika slags vård. 

Patienter ska alltid få den bästa möjliga vården för varje person och varje vårdbehov – och den som har flera olika behov ska slippas bollas runt. Därför är Liberalernas förslag om en fast läkarkontakt som en koordinator i vården också viktigt.

För oss är det grundläggande att varje människa har friheten att bestämma över det som är viktigt i livet. Och det som rör vår hälsa och våra kroppar är bland det viktigaste vi har.

Den rödgröna jakten på framgångsrika vårdföretag kan få drastiskt negativa konsekvenser för vården. När de dessutom väljer att rikta udden mot kvinnors valfrihet blir resultatet inget mindre än en kvinnofientliga politik. Den måste stoppas!
 
Anna Starbrink,
hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholm & Liberalernas talesperson i sjukvårdsfrågor

Cecilia Elving,
landstingsledamot (L)

Anna Horn,
landstingskandidat (L) & vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.