Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Liberalerna: S-förslaget om familjevecka är oseriöst

- 31/08/2018, 12:33 -
Den 9 september hålls det val i Sverige.

Liberalerna anser att Socialdemokraternas förslag om en extra betald semestervecka för föräldrar med barn mellan 4-16 är oseriöst.

Liberalerna

Liberalerna: "Sverige har en av västvärldens mest generösa föräldraledigheter. Därför är det märkligt att tänka sig att just barnfamiljer skulle vara i störst behov av ytterligare skattemiljarder"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I tisdags (28/9) presenterade Socialdemokraterna ett helt nytt vallöfte. Föräldrar som har barn i åldrarna 4 till 16 ska få en extra betald semestervecka. Notan skickas som vanligt till Sveriges skattebetalare. Det är ett riktigt slösaktigt förslag.

Socialdemokraterna befinner sig i kris. Väljarna flyr, medlemmar lämnar sina uppdrag och pressekreterarna verkar helst vilja gömma undan Stefan Löfven. 

När partiet häromdagen lanserade sitt valmanifest var lukten av valfläsk slående. Borta var talet om att satsa på välfärden. Istället vill Socialdemokraterna lägga 5,4 miljarder kronor på att omkring 900 000 barnfamiljer ska kunna ta längre semester. Partiet har helt förlorat markkontakten.

Sverige har en av västvärldens mest generösa föräldraledigheter. Därför är det märkligt att tänka sig att just barnfamiljer skulle vara i störst behov av ytterligare skattemiljarder. Därtill skulle Socialdemokraternas förslag få mycket skadliga effekter på arbetsmarknaden. 

Landets företag kan nämligen inte ta semester, bara för att barnfamiljerna gör det. Svenskt näringsliv beräknar att Socialdemokraternas vallöfte skulle kosta företagen hela 32 miljarder kronor. Det är en attack som skulle drabba alla anställda – oavsett om de har barn eller ej.

Om Socialdemokraterna fortfarande menade allvar med sina stora ord om välfärden skulle de prioritera annorlunda. Sverige behöver anställa fler poliser, stärka försvaret, korta vårdköerna, säkra rätten till assistans för personer med funktionsnedsättning och forma en skola där fler får godkänt. För oss liberaler är de här frågorna helt avgörande.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) bedömer att välfärden 2021 kommer att sakna 59 miljarder kronor. Det beror delvis på att befolkningen blir äldre, men också på att invånarnas förväntningar har ökat. Situationen är akut. 

I ett sådant läge sticker det i ögonen att Socialdemokraterna väljer att satsa 5,4 miljarder på längre ledighet, istället för att till exempel korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin runtom i landet. Där hade pengarna gjort skillnad på riktigt.

Vi liberaler ser att Sverige behöver en välfungerande skola, en vård där du slipper att köa och företag som växer och skapar nya jobb. Den 9 september kan du sätta stopp för Socialdemokraternas slöseri. Lägg din röst på Liberalerna.

Joar Forssell,
ordförande LUF och riksdagskandidat (L)

Rasmus Jonlund,
Kommunpolitiker Stockholm (L)

Anne-Lie Elfvén,
Kommunpolitiker Stockholm (L)

Robin Tapper,
Kommunpolitiker Stockholm (L)