Nasra Ali, John Linde, Centerstudenter.
Socialdemokratiska studentförbundet ger en slutreplik till Centerstudenters debattartikel (3/9-18). - Foto: Socialdemokratiska studentförbundet / Centerstudenter.

"Det är viktigt att den offensiva miljöpolitiken fortsätter"

SLUTREPLIK. Socialdemokratiska studentförbundet​: "För att möta klimathotet krävs en kombination av satsningar på ny teknik i Sverige och ökad internationell samverkan, men det kommer också att kräva en del uppoffringar från oss alla"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Denna debattartikel är en slutreplik till "Centerstudenter: (S) sviker både klimatet och sina väljare" (3/9-18). Läs den första artikeln här: "Socialdemokratiska studentförbundet: "C borde skämmas".

Det är glädjande att Centerstudenter inser vikten av att bekämpa klimatförändringarna. De tar också upp en viktig poäng i att klimatarbetet inte kan stanna vid Sveriges gränser. För att möta klimathotet krävs en kombination av satsningar på ny teknik i Sverige och ökad internationell samverkan, men det kommer också att kräva en del uppoffringar från oss alla. Inte alla riksdagspartier delar den här ambitionen.

Att stå upp mot Sverigedemokraterna är lätt i ord, men som Centerpartiet visar är det betydligt svårare i praktiken. Vi har varit väldigt tydliga – om alliansen blir större än de rödgröna ska de bilda regering och vice versa. 

Centerpartiet har inte gett samma besked, utan har gång på gång sagt att de är beredda att ta regeringsmakten även om alliansen skulle vara mindre än de rödgröna och på så sätt göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Orden är större än principerna.

När högern skär ned på det offentliga för att finansiera sina skattesänkningar får vi ofta höra att det inte handlar om pengar – det är inte hur mycket vi satsar som är viktigt men hur pengarna används, sägs det. Och visst är det viktigt hur pengar används. 

Klimatsatsningar måste självklart utvärderas och ses över, och om någonting är mindre effektivt bör vi ersätta det med någonting annat. Så är säkert fallet med vissa av regeringens investeringar och då är det bra att de ändrar riktning. Vad vi inte kan göra är att ta bort satsningar helt och hållet. Lösningen på brister i klimatpolitiken är inte att satsa mindre, det är att satsa mer och att satsa på rätt saker.

Under mandatperioden har arealen för marina skyddsområden fördubblats, ett klimatpolitiskt råd har inrättats och omställningen till en grönare ekonomi har påbörjats. När utomstående bedömare tittar på klimatpolitiken är domen tydlig – klimatpolitiken är stärkt efter en rödgrön regering. När Naturskyddsföreningen släppte sin rapport ”naturen vinner mark” konstaterade de att:

”Regeringen har infört viktiga lagar, mål och styrmedel inom klimatpolitiken, höjt miljöbudgeten med över 100 procent, och agerat för att skydda mer natur. Slutsatsen är att den nuvarande regeringen har gjort en markant förstärkning av miljöpolitiken, jämfört med den förra alliansregeringen.”

Men de lyfter också ett varningens finger och menar att ribban för miljöpolitiken måste höjas. Vi i S-Studenter håller helt och hållet med. Därför är det så viktigt att den offensiva miljöpolitiken fortsätter, så att vi kan höja ambitionsnivån istället för att skära ned.

Om Centerpartiet tar avstånd från att bilda en regering med passivt stöd från Sverigedemokraterna kan vi istället nå en bredare överenskommelse över blockgränsen. 

Regeringen kommer inte att gå med på nedskärningar på klimatets bekostnad men vi har gemensamma mål och kan säkerligen komma överens i en rad klimatfrågor. Det är inte för sent att ändra riktning.

Nasra Ali, 
förbundsordförande, Socialdemokratiska studentförbundet


John Linde,
styrelseledamot med ansvar för klimat och miljö, Socialdemokratiska studentförbundet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.