Stockholm

(L): ​Ta inte ifrån kvinnor rätten att välja vård

Anna Horn, Anna Starbrink, Cecilia Elving
Liberalerna ger en slutreplik till debattartikeln "Införandet av vårdval – en stor anledningen till problemen vi ser idag" (5/9-18). Foto: Liberalerna

SLUTREPLIK. (L): "Redan i dag får alltså nästan alla föda där de i första hand har valt. I några få fall behöver kvinnor söka sig utanför länet, framför allt sommartid – men antalet kvinnor från andra län som vi i Stockholm hjälper är betydligt större"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Denna debattartikel är en slutreplik till "Erika Ullberg (S): Införandet av vårdval – en stor anledningen till problemen vi ser idag" (5/9-18).

I dag har kvinnor i Stockholms län möjlighet att välja gynekolog och MVC. Föräldrar kan välja BVC. Och över nio av tio gravida får föda sina barn på den förlossningsklinik de har valt – bland annat BB Stockholm.

Den politik Socialdemokraterna står för hotar dessa valmöjligheter. Än värre blir det när Erika Ullberg (S) ska samarbeta med Vänsterpartiet. På regeringsnivå går man till val på begränsningar som skulle stoppa möjligheterna för de flesta vårdföretag att överleva. 

Och i landstinget vill man avskaffa flera vårdval. Det gäller förstås hela vården – antalet vårdcentraler och var de ska ligga ska återigen bli en fråga om politisk detaljstyrning, om S får råda. Men kvinnor, som patienter, vårdpersonal och vårdföretagare, drabbas särskilt.

I retoriken talar Ullberg och S  gärna om ”marknaden”. Vi liberaler gillar förvisso en fri marknad – men i vården är det patienterna och deras behov som ska styra. Och så är det med vårdval. Det är patienterna som väljer. Självklart ska vi från landstingspolitiken ta ansvar för att det finns rätt resurser och för att det öppnas nya mottagningar i områden där det behövs – antingen genom privata initiativ eller i egen landstingsregi. 

Vi ser framför oss att gynmottagningar behöver etableras till exempel i Sigtuna och på Södertörn, och att det behövs vårdcentraler i till exempel Upplands Bro och Tyresö. Vi vill också fortsätta utveckla förlossningsvården. 

Där har stora framsteg faktiskt nåtts under mandatperioden: ett stort antal nyrenoverade eller nybyggda förlossningsrum, en minskning av förlossningsskadorna med 1/3 den här mandatperioden och en förlossningsplan som med framtidens förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus kommer ge en överkapacitet och goda marginaler. 

Redan i dag får alltså nästan alla föda där de i första hand har valt. I några få fall behöver kvinnor söka sig utanför länet, framför allt sommartid – men antalet kvinnor från andra län som vi i Stockholm hjälper är betydligt större.

Vad vi inte ska göra är att ta ifrån kvinnor rätten att välja vård själva, att ha flera arbetsgivare att välja mellan, eller att kunna driva ett vårdföretag.

Populära verksamheter som BB Stockholm och Mama Mia är hotade. Utan vårdvalet kan inte privata verksamheter bara existera genom ”samarbete” med landstinget. Då kräver lagen upphandlingar och det kan bli en helt annan vårdgivare – om någon är intresserad av att driva vård i Stockholms län längre, om vårdföretagarna ska gå från att ses som en tillgång till att stämplas som fiender, om vänsterns retorik blir verklighet.

Politik handlar inte om vackra ord utan om verklighet. Socialdemokraternas begränsningar av vårdvalen skulle innebära en helt annan verklighet för Stockholms läns kvinnor.
 
Anna Starbrink (L),
hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholm och Liberalernas talesperson i sjukvårdsfrågor

Cecilia Elving (L),
Landstingsledamot 

Anna Horn (L),
Landstingskandidat och vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.