Efter Riksbankens besked att lämna styrräntan oförändrad kan det vara snart vara läge att agera på bostadsmarknaden.
Efter Riksbankens besked att lämna styrräntan oförändrad kan det vara snart vara läge att agera på bostadsmarknaden. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Henrik Montgomery/TT

Här är de som borde köpa bostad NU

Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan lämnas oförändrad. När är det då läge att sälja din bostad? Fastighetsbyråns Johan Vesterberg reder ut vad beskedet innebär och när du bör sälja din bostad under 2024.


Den 1 februari lät Riksbanken meddela att man lämnade styrräntan oförändrad på fyra procent. Samtidigt lät man även avslöja att det kan komma räntesänkningar senare under 2024.

Experten: Då sänks räntan – här är vinnarna

Fastighetsbyrån: Det innebär Riksbankens besked

Fastighetsbyråns kommunikationschef Johan Vesterberg berättar i en intervju med Nyheter24 vad det kan komma att innebära att styrräntan är oförändrad och hur det påverkar dig.

– Riksbankens två senaste besked och oförändrade prognos har gett en lite positivare känsla på bostadsmarknaden. En räntesänkning känns inte lika långt borta och fler, både säljare och köpare, vågar agera och gå vidare med sina bostadsaffärer. På kort sikt ser vi inte några prisökningar eftersom utbudet fortsatt är på en rekordhög nivå. Däremot är det sannolikt att antalet affärer ökar då konsumenten har en positivare framtidstro, säger han.

Sambo? Så påverkas du om din partner har skulder hos Kronofogden

Då ska du sälja bostaden 2024

Om då framtiden ser ljus ut för bolånetagare så undrar nog många när det är dags att sälja bostaden under 2024. Och Vesterberg har ett tydligt svar på det.

– Om du är förstagångsköpare kan det vara idé att gå in på marknaden nu eller inom en snar framtid. Risken, eller chansen, att priserna ska stiga ökar ju närmare en räntesänkning vi kommer. Om du både ska sälja och köpa, vilket är fallet för de flesta, så spelar det mindre roll när under året affärerna görs, förklarar han och tillägger:

– Då är det viktigare att tiden mellan försäljning och köp inte blir för lång, för att minska riskerna.

Pensionär? Så mycket dyrare blir din vardag 2024

Johan Vesterberg är PR- och kommunikationschef hos Fastighetsbyrån. Foto: Fastighetsbyrån

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

5 punkter för att klara av ekonomin under en skilsmässa

Expertens varning: Då kan kreditupplysningen förstöra för dig

Föremålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00