Katarina Nyberg är själv god man och engagerar sig för gode män runt om i landet.
1 av 3
Katarina Nyberg är själv god man och engagerar sig för gode män runt om i landet. - Foto: Privat/TT Bild/Montage
Katarina Nyberg.
2 av 3
Katarina Nyberg. - Foto: Privat
Bristen på gode män för ensamkommande flyktingbarn väntas öka.
3 av 3
Bristen på gode män för ensamkommande flyktingbarn väntas öka. - Foto: Drago Prvulovic MalmBild AB / Drago Prvulovic

Katarina hjälper både ensamkommande flyktingbarn – och deras gode män

Nyheter24 hyllar den här veckan människor som osjälviskt kämpar för andra. Människor som är riktiga #Eldsjälar. Katarina Nyberg har under flera år engagerat sig för ensamkommande flyktingbarn – både lokalt och rikstäckande.


#ELDSJÄLAR

Under en vecka kommer Nyheter24 att uppmärksamma personer som hjälper människor som har flytt sina hemländer. De som hjälper dem som inte vill annat än att skapa sig ett nytt liv här i Sverige.

Det finns tusentals personer som gör ett fantastiskt jobb, helt på eget initiativ – de eldsjälarna vill vi hylla.

Bli god man

På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL kan du lära dig mer om uppdraget som god man – bland annat genom att genomgå deras webbutbildning.

Här är 9 steg till hur du blir god man.

ELDSJÄLAR. Omkring 8 000 barn och unga. Så många väntas, enligt Migrationsverkets prognos, komma som ensamkommande till Sverige för att söka asyl under 2015.

8 000 minderåriga som alla behöver någon som har ansvaret och företräder dem när det kommer till ekonomiska och rättsliga frågor: en god man.

Katarina Nyberg, 69 år, är en sådan. Hon blev god man för sin första pojke 2011.

– Jag träffade honom första dagen han kom till kommunen. Sedan dess har jag haft några till, och jag har fortfarande kvar honom, säger hon till Nyheter24.

Alla har enligt lag rätt till god man

Enligt lag ska alla ensamkommande flyktingbarn få en god man som företrädare. En god man är exempelvis med och beslutar om boende, är med vid utredning vid Migrationsverket, inom sjukvården och ser till att barnet får en skolgång som fungerar.

Riksföreningen gode män vårdnadshavare, RGMV, är till för gode män för ensamkommande flyktingbarn. Föreningen startades för två år sedan och Katarina sitter i styrelsen.

– Vi tyckte att det var viktigt att få en riksförening, en rikstäckande förening som kan ta tillvara våra intressen på riksplanet. 

Hon berättar att hon sedan länge engagerat sig i flyktingfrågor. Ett specifikt fall, där hon engagerade sig för en kvinna som var handikappad och flytt från Eritrea, fick henne att vilja fortsätta.

– Våra ansträngningar ledde till att hon fick stanna. Då kände jag att jag kan göra något mer. Så jag anmälde mig till att bli god man.

Om att vara god man

I dag är Katarina god man åt samma pojke som 2011 och har under åren som gått haft några fler.

– Meningen är att man ska vara god man fram tills att de fått uppehållstillstånd om de får det. Om de får uppehållstillstånd så ska det tillsättas en vårdnadshavare, det ska ske omgående. Men i de flesta kommuner tar det ganska lång tid, säger hon och fortsätter:

– Den som är god man är den enda som bara företräder den unge. Alla andra som har hand om den unge är anställda för att utföra en uppgift professionellt. Medan vi goda män endast bevakar den unge.

Om bristen på goda män

Redan för fyra-fem år sedan så var det brist på goda män, och eftersom det enligt Migrationsverkets prognos kommer att komma ännu fler ensamkommande i år leder det till ökad brist. 

Ett av de viktigaste kriterierna, som inte alltid står svart på vitt, för att bli god man är tid.

– Om man jobbar heltid och har familj så kanske man inte har så mycket tid över. Allt det här som är i början är ju väldigt tidskrävande. Och man får ju ingen förlorad arbetsersättning för att man tar ledigt för jobbet. Det är svårt om man har ett heltidsjobb att hinna med, säger Katarina och fortsätter:

– Vår inställning är att man som god man inte ska ha för många uppdrag. Det är så pass krävande att man ska ha tid. Några uppdrag per god man är lagom för att man ska hinna med. Det innebär att det är många pensionärer som ställer upp. Jag är pensionär.

Få fler att engagera sig

Enligt Katarina krävs det främst bättre information från kommunerna för att få fler att bli god man. Men även att de som redan engagerar sig pratar om det och berättar för andra.

– När jag har träffat folk och berättat om att jag är god man så har jag väckt ett intresse hos dem. Jag har fått flera människor som jag har träffat som sedan blivit, säger hon.

LÄS MER – SÅ KAN DU GÖRA FÖR ATT BLI GOD MAN: 9 enkla steg till att hjälpa 8 000 barn 

------

LÄS MER – ALLA ARTIKLAR OM NYHETER24:S #ELDSJÄLAR:

Emma, 34, advokat som jobbar ideellt och tror på rättvisa

DEBATT: "Jag fortsätter kämpa för öppna gränser för flyende människor"

Elin, 33, hjälper flyktingmammor och deras bebisar

Patrik, 49, har idrotten som verktyg för att integrera människor

Hylla dina #Eldsjälar

KRÖNIKA: Medmänsklighet är så mycket starkare än främlingsfientlighet

9 enkla steg till att hjälpa 8 000 barn 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Utsatta barn räddas från droger, brott och tidig död – med hjälp av klättringsprojekt

18 Dec 2014, 14:10

Bildextra: 7 fantastiska eldsjälar som kommer göra din dag bättre

12 Dec 2014, 17:49
Här är några personer som vägrade sitta och hålla tyst, och som kämpade mot hat och rasism.

Navid, 31, tror på att mötas över gränserna

12 Dec 2014, 08:36
Nyheter24 hyllar den här veckan människor som osjälviskt kämpar för andra. Navid Modiri är en av dem – en äkta eldsjäl.

"Varannan svensk engagerar sig ideellt – värna om frivilligheten"

11 Dec 2014, 20:26
Göran Pettersson och Maria Alsander: "Därför vill vi göra ett medskick till regeringen: värna den svenska modellen för frivillighet och undanröj hinder så att det ideella engagemanget kan fortsätta att växa och utvecklas".

För Raoul Wallenberg fanns det inget val

11 Dec 2014, 19:14
Det här är berättelsen om eldsjälen som räddade 100 000 människor från nazisternas dödsmaskin.

3 punkter – så här går det till när en flykting kommer till Sverige

11 Dec 2014, 14:31
Vad innebär det egentligen att vara asylsökande och hur går det till när man söker asyl? Nyheter24 har pratat med Peter Mokvist från Migrationsverket som förklarar hur det hela går till.