Om det finns fara för liv, hälsa eller omfattande skada på egendom eller miljö kan bland andra räddningstjänsten, polisen och SOS Alarm begära att ett VMA ska utfärdas för att varna allmänheten.
Tidigare handlade varningarna i huvudsak om bränder, men sedan januari 2024 och fram till den 10 juni i år har det utfärdats 59 VMA, varav över en fjärdedel (16 stycken) är för något annat än brand. Det visar TT:s sammanställning av de varningsmeddelanden som skickats ut enligt sajten Krisinformation.
Några av dem rör hög belastning på sjukvården eller störningar i telenätet, men det förekommer även fler varningar om misstänkta farliga föremål, nio stycken sedan januari 2024, jämfört med en varning under åren 2022-2023.

”Hittar handgranater”
Polisen har även tidigare kunnat begära VMA via SOS Alarm, men har de senaste åren börjat göra det i högre utsträckning, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
— Som jag ser det är det framför allt samhällsutvecklingen som har orsakat att polisen har använt VMA betydligt mer. Några år tillbaka fanns det också sprängningar och skjutningar, men nu har det eskalerat. De hittar ju handgranater och lite allt möjligt, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt för varningssystem, på MSB.
”Restriktivt”
I Skåne finns flera exempel på detta – hittills i år har det bland annat varnats för misstänkta farliga föremål i Malmö och en handgranat i Bjärred.
Lisa Juniwik, sektionschef på polisens regionledningscentral i Syd, delar bilden av att omvärldsläget kan ha bidragit till fler VMA. Vid en utbildning inom myndigheten 2023 lyftes också möjligheten att varna via sms – vilket kan ha bidragit till en viss ökning.
— Det vi har använt oss främst av när det har varit sprängningar eller farliga föremål är sms som skickas ut riktat till ett specifikt område. Det kan vara en stadsdel eller ett smalt område kring en gård, där vi kan begränsa utskicken men göra det säkrare för medborgarna, säger hon.
Vid bedömningarna om vad man ska varna för väger polisen bland annat in vad en begäran om VMA får för effekt kontra den oro det kan skapa.
— Det är en del i vår verktygslåda, sedan ska det fortsatt användas restriktivt för att budskapet ska nå fram till allmänheten.