Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)
Den första måndagen var tredje månad klockan 15 hörs signalen "Viktigt meddelande" från bland annat tutan Hesa Fredrik. Ny undersökning visar att svenskar hellre vill få ett sms i en krissituation. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Pixabay

Snart kan flyglarmet "Hesa Fredrik" ersättas av sms

Publicerades: 4 Jun 2018, 20:09

Hur länge till kommer vi egentligen att höra tutan Hesa Fredrik? SOS Alarms undersökning visar att Svenska folket hellre vill få ett sms i telefonen under en krissituation.


Den 9 juli förra året hördes Hesa Fredrik över delar av Stockholm. "Flyglarmet" skapade stor oro och rädsla. Efter händelsen startade därför myndigheten för samhällsskydd (MSB) en utredning för att undersöka hur larmet kan nå fram till folket på bästa sätt. 

Varningssystemet heter egentligen "Viktigt meddelande till allmänheten", men kallas på talspråk ofta för Hesa Fredrik. Och det är just Hesa Fredirk som vi hör den första helgfria måndagen var tredje månad klockan 15 på eftermiddagen. 

Men i nuläget når tutan bara 40 procent av Sveriges befolkning. 

I en undersökning har SOS Alarm sett att majoriteten av Sveriges befolkning, hellre än Hesa Fredriks ljudande, skulle vilja få ett sms som varningssystem. Och SOS Alarm menar faktiskt att detta inte är en dålig idé då det skulle nå långt fler, ge mer detaljerad information och bättre geografisk precision, skriver Svenska Dagbladet. 


Hesa Fredrik. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Det finns däremot problem med sms som viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Under terrordådet i Stockholm den 7 april överbelastades telefonnätet och det gjorde det svårt för människor att kontakta sina nära och kära. 

Björn Skoglund, ansvarig för krisberedskap, berättar för TT att sms egentligen bara behöver en millisekund av kontakt med nätet. Medan telefonsamtal är svårare i en sådan situation. 

– Men är det en väldigt allvarlig situation med flyglarm, då kan tutan i stället vara ett bra sätt att uppmärksamma detta, säger Björn Skoglund.

SOS Alarm samlar idag experter för att diskutera krisberedskap, ryktesspridning och information. Under dagen kommer dem även att diskutera hur varningssystem som Hesa Fredrik kan förbättras och anpassas efter dagens och framtida teknik, skriver Svenska Dagbladet.

Om du tyckte detta var intressant så kanske du också vill veta hur stor risk det är att Sverige drabbas av krig? Här kan du få svar av krisexperten.

Och vet du förresten vad du ska göra om du hör Hesa Fredrik när det inte är en den första måndagen i månaden, och klockan inte är 15.00? Om inte kan du läsa det här.

/
Relaterat
Hur vill du varnas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

Nytt åtal mot Donald Trump

1 timme sedan
USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

2 timmar sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

3 timmar sedan
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

igår 22:54
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

USA stoppar all mathjälp till Etiopien

igår 22:14
USA:s biståndsorgan Usaid har stoppat all mathjälp till Etiopien, efter att en intern utredning visat att livsmedelsbistånd avsett för miljoner hungriga människor har förskingrats i "utbredd" skala.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.