hesafredrik
Hesa Fredrik kommer att testas som planerat den 7 mars. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT och Henrik Montgomery/TT

Hesa Fredrik testas som planerat den 7 mars, uppger MSB

Fyra gånger per år kontrolleras signalen "Viktigt meddelande", även kallad Hesa Fredrik. Nu närmast den 7 mars. Med anledning av den rådande situationen i Europa vill nu MSB uppmana till att sprida informationen att det just är ett vanligt test.


Måndagen den 7 mars klockan 15 testas signalen "Viktigt meddelande", i folkmun mest känd som Hesa Fredrik. Signalen testas fyra gånger per år, och nu närmast i tiden alltså nästa vecka. 

Varningssystemet används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner, och är en viktig del i Sveriges krisberedskap. Läs mer om vad du ska göra om du hör Hesa Fredrik här.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Med anledning av det spända världsläget som råder just nu, efter den ryska invasionen av Ukraina, vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap betona att det just är ett test.

– Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att måndagens signal är just ett test. Vi uppmuntrar media att sprida informationen så att allmänheten får vetskap om att det inte finns anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB, i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om hur livet i ett skyddsrum skulle se ut.

Då testas Hesa Fredrik år 2022:

Tidpunkten för testerna är klocka 15.00 den första helgfria måndagen. Under 2022 testas signalen följande datum:

  • 7 mars
  • 13 juni (obs, 13 juni då nationaldagen är första måndagen)
  • 5 september
  • 5 december

Källa: MSB.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!