Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild.
Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild. - Foto: Lars Schröder

Minister inte nöjd med muslimskt förbund

Det kvarstår "stora oklarheter" sedan det muslimska studieförbundet Ibn Rushd kallats upp till regeringen, enligt utbildningsministern. Vi känner oss inte trygga med de svar vi har fått, säger Mats Persson (L).


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd kallades på onsdagen till utbildningsdepartementet för att förklara sig.

Ibn Rushd har hamnat i blåsväder sedan en granskningsrapport från Folkbildningsrådet avslöjat att studieförbundet haft studiematerial riktat till barn som slår fast att att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd samt antisemitiska konspirationsteorier.

"Inte tillräckligt tydliga"

Utbildningsministern ville ha en försäkran från studieförbundet om att det inte kommer att använda sig av det kritiserade textmaterialet mer. Men så blev det inte, enligt ministern.

— Vi känner oss inte trygga med att man har vidtagit och kommer att vidta de åtgärder som krävs för att det här inte ska upprepas, säger Mats Persson.

— Om man får skattemedel för sin verksamhet då måste man bevisa att man inte använder ett sånt här material i en verksamhet för exempelvis barn. Än så länge är man inte tillräckligt tydliga på den punkten.

Enligt SvD är granskningen av Ibn Rushd den första där Folkbildningsrådet prövar det så kallade demokrativillkoret skarpt.

Nu skärper regeringen kraven på Folkbildningsrådet att varje år granska alla studieförbund, och även folkhögskolor, utifrån demokrativillkoret.

Regeringsbeslut i dag

— Regeringen beslutar i dag att införa en ny kontinuerlig granskning av studieförbunden. Det är en del i att vi lägger om politiken med tydligare åtgärder mot fusk men också mot verksamhet som strider mot våra demokratiska värderingar, säger Persson.

Folkbildningsrådet får uppdraget i sitt regleringsbrev för 2024.

Efter granskningen av Ibn Rushd har Folkbildningsrådet beslutat att återkräva knappt 150 000 kronor av förbundets statsbidrag för 2022. Resten, över 28 miljoner, får förbundet behålla.

TT
/
/
/