11 grymma filmer – som alla borde se minst en gång

Har du inte sett dessa filmer, då har du något att göra i sommar. Dessa hyllade filmer passar för alla – och alla borde se en eller flera av dem.


På Viaplay kan du se alla filmerna i listan och många fler grymma filmer och serier. Registera dig för en gratis provperiod här.

1. The Shawshank Redemption

Den här filmen är ansedd som en av de bästa genom tiderna, så om du inte sett den borde du självklart skriva upp den på listan. Den handlar om bankmannen Andy, som felaktigt blir dömd till livstid för mordet på sin fru och hamnar på den ökända fängelseanstalten Shawshank. 

Vi får följa hur Andy hanterar livet i fängelset och den nära vänskapen som växer fram mellan honom och medfången Red. Du kan titta på filmen på Viaplay.

2. Memento

Memento handlar om Leonard, som är på jakt efter sin frus mördare. Problemet är bara att han lider av en jobbig slags minnesförlust – han saknar nämligen korttidsminne och glömmer allt nytt som händer honom inom en kvart. Denna spännande thriller kan du se på Viaplay.

3. Lady Bird

Den här coming of age-filmen handlar om 17-åriga Christine som bor i Sacramento, Kalifornien, men på "fel sida av stan". Hon drömmer om college i New York, frihet och ett mer spännande liv. Filmen är en fin skildring av hennes sista år i high school, med upp- och nedgångar, och av hennes turbulenta relation med sin mamma. Du ser den på Viaplay.

4. Before the Flood

Det här är dokumentärfilmen som alla borde se. National Geographic ligger bakom filmen som tog tre år att producera. Vi följer Leonardo DiCaprio när han reser till olika delar av världen för att studera klimatförändringarnas konsekvenser, och möter forskare och ledare för att diskutera ämnet. 

Den gripande dokumentären kan du se på Viaplay.

5. The Hurt Locker

Denna film anses av många vara en av de bästa krigsfilmerna som gjorts och den vann sex Oscars, bland annat för bästa film. Den handlar om en bombgrupp under Irakkriget och de dagliga test som de ställs inför. Du kan se den på Viaplay.

6. Avengers: Infinity War

Avengers: Infinity War och uppföljaren Endgame (som just nu går på bio) får man naturligtvis inte missa om man är det minsta förtjust i superhjältarna från Marvels universum. 

Här slår sig alla karaktärerna från universumet samman för att rädda världen från den onde Thanos, som vill utplåna hälften av allt liv i universum. Och nej, du behöver inte ha sett alla de tidigare filmerna för att uppskatta filmen. Se den på Viaplay.

7. Prisoners

I denna thriller spelar Hugh Jackman en pappa vars sexåriga dotter försvinner. När polisen inte jobbar tillräckligt snabbt tar han saken i egna händer – men hur långt är den desperata pappan villig att gå? Streama filmen på Viaplay.

8. Big Fish

Edward Bloom ligger på sin dödsbädd, och hans son William försöker lära känna sin far bättre genom att pussla ihop bitarna från alla otroliga berättelser fadern berättat om sitt liv. Men han har svårt att avgöra vad som egentligen stämmer. Här kan du se filmen på Viaplay.

9. Logan

Filmen utspelar sig i en dystopisk framtid och Logan gömmer sig vid mexikanska gränsen. Där får han besök av en mutant som är förföljd av mörka krafter. Många kritiker kallade filmen för den bästa superhjältefilmen som gjorts – se den här på Viaplay

10. Black Panther

Den första superhjältefilmen som nominerats till en Oscar för bästa film – och dessutom med svarta superhjältar. Filmen handlar om landet Wakanda som har utvecklat avancerad teknologi isolerade från omvärlden, som tror att de är ett utvecklingsland. Men fienden vill ta kontroll över landet och tronens arvtagare T'Challa måste kliva fram och leda striden.

Du behöver inte vara ett superhjälte-fan för att gilla den här hyllade filmen – se den här på Viaplay.

11. Borat

Komedin om Borats äventyr i USA, som leder till ständiga kulturkrockar, gjorde succé när den kom 2006 och den har blivit något av en modern klassiker som håller än! Streama den på Viaplay.

Streama alla filmerna på Viaplay – du får två veckors gratis film- och serietittande när du signar upp här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!