1 av 3
- Foto: Ap
Snart på en gata nära dig?
2 av 3
Snart på en gata nära dig? - Foto: TT Bild
3 av 3

Vad gör du om ryssen kommer? – Vi har svaren på dina frågor

Stänger matbutikerna? Kommer du kunna ringa mamma? Vad händer med media? Systembolaget? Lugn, Nyheter24 ringde några viktiga samtal för att få svar på dina viktigaste frågor.


1. Hur vet jag att det ryssen är här?

Du vet de där feta tutningarna som testas en gång var tredje månad? De kommer att trycka ut signaler för fullt, och det är då du vet att det är allvar. Däremot kanske det är dags att putsa lite på kunskaperna om vilka signaler som betyder vad...

2. Kommer jag att kunna åka tåg?

Kanske. Tåg har ju en tendens att vara ganska opålitliga även i fredstid, men om det blir krig kommer det bli riktigt komplicerat. Det är Trafikverket som tillsammans med Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som kommer att styra över SJ, och samtidigt utgå från de undantagslagar som kommer att gälla i Sverige.

Bildkälla

3. Kommer jag kunna gå och handla?

Förmodligen! Enligt ICA:s presstalesperson Anna Hedström är det upp till varje handlare om butikerna ska ha öppet eller inte, och vilka priser som ska gälla. Kruxet gäller varuleveranserna till de olika butikerna. Men enligt ICA är det "viktigt att mat kan distribueras även vid olika typer av kriser".

4. Kan jag gå utomhus?

Nej! Gå för hellskotta inte utomhus! Stäng in dig, lås dörren, stäng av ventilationen och sätt på P4! (källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Bildkälla

5. Kan jag ringa nära och kära?

Ja! Enligt Telia så kommer en eventuell invasion inte påverka vare sig det fasta eller mobila nätet, så länge ingen utrustning tar skada. Däremot kan det lätt bli överbelastning när alla försöker använda nätet

6. Kommer jag att kunna gå till jobbet?

Nja. Det beror ju så klart på vad du jobbar med. Jobbar du inom försvarsmakten så tycker vi att det är en bra idé att släpa iväg dig till kneget. Annars så ska du nog tänka både en och två gånger innan du överhuvudtaget lämnar huset, risken är annars att du får ångra dig bittert...

7. Kommer vi att ha en regering?

Förhoppningsvis! Dock vägrar Stefan Löfvens presskontakt Erik Nises gå in på detaljer gällande beredskapsplan och hur den i så fall ser ut.

8. Kommer Systembolaget ha öppet?

Högst oklart. När Nyheter24 ringer upp Systembolagets presskontakt så vill hon inte "kommentera den typen av hypotetiska frågor". Trist!

Bildkälla

9. Kommer du kunna läsa Nyheter24?

JA!

– Vi kommer att jobba på som vanligt, vi måste rapportera, säger Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson.

Ni behöver alltså inte vara oroliga!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig lugn nu?
Tack för din röst!