Misstagen många gör i solen enligt läkaren: "Det finns alltid risk för..."
Sommarens missar som kan leda till hudcancer. - Foto: Stella Pictures

Misstagen många gör i solen enligt läkaren: "Det finns alltid risk för..."

Det är många som visats i solen under sommarmånaderna. Eftersom UV-strålningen är extra stark så är det viktigt att skydda sig från den – även om man inte ligger och gassar på en strand.


Sommaren är här och det innebär en större risk för att skadas av den starka UV-strålningen. Även om man inte aktivt solar så är det viktigt att skydda sig – något många tenderar att glömma bort. 

Nyheter24 har pratat med Christina Segerholt, läkare på Kry, om de vanliga missarna under sommaren och hur man bäst skyddar sin hud.

Solkräm är A och O

Även om man blir brun och tänker att man har ett bra "pigment" för att klara sommarsolen så finns det alltid en risk för hudcancer. Att man blir brun innebär inte att man får ett bättre skydd mot UV-strålningen.

– Det räcker inte att smörja in sig med solkräm en gång eftersom svett och vatten påverkar hur mycket solkräm som finns kvar på huden, förklarar Christina Segerholt. 

Många tror att man bara behöver smörja in sig en eller två gånger under en dag men tumregeln är att applicera solkräm varannan till var tredje timme. Det ska man göra även om man bara vistas i skuggan.

Populära knepet – inte en garanti enligt läkaren

Ett knep som florerat runt på nätet den senaste tiden är användningen av så kallade "UV-stickers". Det är små runda klistermärken som ändrar färg när de utsätts för UV-strålning för att påminna dig om när du behöver återapplicera solkräm – innan du hinner bränner dig i solen, skriver Apoteket på sin hemsida. 

Christina Segerholt varnar däremot för att inte förlita sig för mycket på klistermärkena.

– Det är säker bra att använda UV-stickers men det bästa är nog att vistas mindre tid i direkt sol och inte mitt på dagen när solen är som starkast, säger hon och fortsätter:

– Det är även bra att hålla sig i skuggan, men det innebär inte att man helt undviker farlig strålning.

Sol och barn

Enligt Christina Segerholt är det bra att barn som vistas i solen under en längre tid har på sig långärmat och hela baddräkter/våtdräkter. Eftersom barns hud är mycket känsligare och tunnare så har de inte lika mycket pigment som vuxnas hud.

Barn blir därför lättare brända av solen. Hudcancer förekommer sällan hos barn men att bränna sig flera gånger som liten ökar risken att få hudcancer senare i livet, skriver 1177

Sol
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!