Doftforskaren Johan Lundström rekommenderar antiperspirant mot illaluktande svett.
Doftforskaren Johan Lundström rekommenderar antiperspirant mot illaluktande svett. - Foto: Stella Pictures

4 orsaker till varför du stinker: Då funkar inte deodorant

Att svettas är ett naturligt sätt för kroppen att svalka sig men kommer oftast med kroppsodör. Nyheter24 har pratat med Johan Lundström som är professor på Karolinska Institutet och har forskat på lukt i 20 år.


Deodorant och antiperspirant i all ära, men ibland hjälper inte ens de och anledningarna kan vara många. Doftforskaren Johan Lundström förklarar för Nyheter24 vilka faktorer som kan påverka om kroppen stinker.

Kroppsbehåring

Hår skapar en bra miljö för bakterietillväxt som gör att man kan lukta illa. Kroppsbehåring i armhålan är ett perfekt exempel på ett område som blir varmt och fuktigt där bakterier trivs.

– Ju mer hår desto mer plats finns det för bakterier att gömma sig, säger Johan Lundström till Nyheter24.

Emotionellt tillstånd

Vi har tre sorters körtlar; svettkörtlar, talgkörtlar och doftkörtlar. Svettkörtlarna utsöndrar mest vatten medan doftkörtlarna producerar luktämnen. Under puberteten kommer doftkörtlarna igång ordentligt och kan bli hyperaktiv.

Kan svettningarna avta med åldern?

– Oh ja. De reagerar till stor del på hormoner, som fluktuerar mycket under puberteten.

Doftkörtlarna kan aktiveras av olika emotionella tillstånd, som nervositet och upphetsning. När vi upplever dessa känslotillstånd reser sig hårsäckarna och frigör lukt från doftkörtlarna.

Diet

Vad man äter påverkar hur kroppen luktar. Professorn Johan Lundström berättar att man har sett att köttätare brukar lukta mer än exempelvis vegetarianer.

– De som äter mycket kött tenderar att lukta lite mer illa än de som äter mycket grönsaker.

I köttet finns det olika proteiner som kommer ut med svett när de bryts ned i kroppen. Dessa ämnen tycker vissa typer av bakterier om. Men även grönsaker som vitlök och sparris kan göra att vi luktar mer.

Genetik

Det finns en gen som är ovanlig i Japan och Korea som gör att doftkörteln är mindre aktiv. Ett enkelt sätt att se om du har eller saknar denna gen är att titta på hur öronvaxet ser ut.

– Genen samvarierar med färgen på ens öronvax. Har man gulare och fuktigt öronvax luktar man ofta jämförelsevis mer än en person med torrt eller vitt öronvax, säger Johan Lundström.

Enligt en forskningsstudie från University of Occupational and Environmental Health i Japan heter genen “ABCC11”. Den kopplas till både illaluktande kroppsodör och till vått eller klibbigt öronvax som är gult eller mörkt. Avsaknaden av genen visar sig i öronen som ett mer torrt och flagigt öronvax som är vitt eller ljust.

Hur blir man av med illaluktande svett?

Lundström säger att det är bäst att använda antiperspirant för att motverka illaluktande svettningar. Produkten täpper till öppningen kring hårsäckarna där doftkörtlarna utsöndrar kroppsodör. När man blir upprörd eller får mycket ångest reser sig dock håret upp och frigör dofterna.

– När man behöver antiperspirant som mest, när man har ångest eller är nervös, då fungerar den som sämst tyvärr, säger doftforskaren.


/
/
Senaste nytt

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

27 Feb, 19:26

Så gör du slut med en narcissist • Misstaget du inte vill göra: "Finns en risk"

28 Jan, 12:02
Vill du göra slut med din partner, men misstänker samtidigt att denne har en narcissistisk personlighetsstörning? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på, enligt psykologen Monica Emanell.

Pensionär? Det måste du känna till för att undvika fallskador

10 Jan, 17:32
Närmar du dig pensionsåldern eller har kanske rent av redan nått den? Då finns det några detaljer som är bra att känna till för att undvika fallskador.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

3 Jan, 14:32
Nu har den isande vinterkylan kopplat ett järngrepp om Sverige. För att undvika hudskador finns det några klassiska missar du bör undvika, det menar hudläkaren Petra Verga Kjellman.

Läkaren slår hål på myterna om vinterkräksjuka – så skyddar du dig bäst

30 Dec 2023, 14:37
Säsongen för vinterkräksjuka har anlänt till Sverige och som vanligt väntas tusentals drabbas av det jobbiga viruset. Nyheter24 har pratat med Doktor24:s ansvariga läkare Lars Lindstedt, som berättar hur du skyddar dig på bästa sätt.

Då MÅSTE du söka vård för vinterkräksjukan – läkaren: "Mycket smittsamt"

28 Nov 2023, 16:52
Under vintern är det inte helt ovanligt att insjukna i vinterkräksjuka. Om du gör det bör du veta om och när det är dags att söka läkarvård. – Då kan det behövas dropp, säger Doktor24:s medicinskt ansvarige läkare Lars Lindstedt till Nyheter24.