Nils Holmlöv delar med sig av några tips.
Nils Holmlöv delar med sig av några tips. - Foto: Francisco Seco/Privat

Så håller du dig pigg och glad trots mörker och kyla: "Fokusera på..."

Samtalsterapeuten Nils Holmlöv berättar i en intervju för Nyheter24 vad man kan göra om man känner sig lite nere och trött under årets mörkare månader.


Nyheter24 har intervjuat den diplomerade samtalsterapeuten Nils Holmlöv om vad man kan göra för att känna sig glad och pigg även under de mörkare månaderna på året.

Hösten är här och så även mörkret som kommer denna tid på året. Många känner sig ofta lite tröttare och kanske även nedstämda när solen försvinner.

Ta hand om dig själv i höst

Nils Holmlöv delar med sig av sina bästa knep för att hålla sig pigg och glad hela hösten och vintern.

– Att känna sig pigg och full av energi hänger ju både på ens mentala men också fysiska tillstånd. En av vår tids stora utmaningar är sömnbrist, som har en rad följdverkningar och kan leda att vi får svårare att lösa vardagliga problem, men som även kan leda till depressionsliknande symptom, säger samtalsterapeuten Nils Holmlöv till Nyheter24 och fortsätter:

– Men vi behöver även ta hand om vår kropp. Tar man en promenad två till tre gånger i veckan, äter en balanserad kost och ser till att få tillräckligt med sömn mår man mycket bättre.

Tänk på saker du mår bra av

Nils Holmlöv säger även att man ska göra sådant man mår bra av och tycker om, för att må bättre. Att fokusera på bra saker man blir glad av istället för att tänka på att det är mörkt och kallt kan också göra att man känner sig piggare och gladare.

– Det finns ett begrepp inom psykologi kallat resiliens som i korthet går ut på att resilienta människor har en förmåga att leva rika och meningsfulla liv, trots att de möter svårigheter. Forskning har visat att en av nyckelfaktorerna, en av de saker dessa människor gör annorlunda, är att de väljer vad de fokuserar på, säger Nils Holmlöv till Nyheter24 och fortsätter:

– Istället för att tänka på de saker du inte kan göra för att det är mörkt och kallt, fokusera på de saker du gillar i livet som du fortfarande kan göra. Det kan vara vänner, kurser, inomhusaktiviteter eller att mysa hemma. Vad det är spelar inte så stor roll så länge du själv uppskattar det.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!