En brittisk forskargrupp uppmanar nu att bacon ska få en varningstext, precis som cigaretter, det rapporterar Science Alert.
Anledningen?
Forskarna anser att riskerna för cancer vid förtäring av processat kött blivit så pass starka att de därför behövs en tydligare information kring det för konsumenter.
Konserveringsmedel ses som boven
Forskarna pekar på nitriter, ett vanligt konserveringsmedel i bacon och skinka, som de misstänkta bovarna i dramat.
Enligt kampanjgruppen kan tiotusentals fall av kolorektal cancer per år i Storbritannien härledas till nitrit‑behandlade köttprodukter, vilket bacon och skinka går under kategorin för.
Världshälsoorganisationen International Agency for Research on Cancer (IARC) klassificerade 2015 processat kött som grupp ett-kancerogent.
Det betyder att det finns stark bevisning för att det orsakar cancer, samma kategori som cigaretter och asbest.
.jpg)
Livsmedelindustrin och forskarna oense
Livsmedelsindustrin säger att nitriter behövs för att maten ska hålla längre och vara säker.
Detta för att hämma tillväxten av bakterien Clostridium botulinum, som kan orsaka botulism i processat kött.
Forskarna menar däremot att moderna kyl och hygienmetoder gör det möjligt att producera bacon och skinka utan nitriter.
Så ser det ut i Sverige
I Sverige är användningen av nitriter i köttprodukter tillåten men noggrant reglerad.
Livsmedelsverket har i rapporter pekat på att processat kött, det vill säga kött som röks, saltas, konserveras eller får tillsatser som nitriter, är kopplat till ökad risk för kolorektalcancer.
Konkret innebär det att även om Sverige har regler för nitriter, finns det inget fullständigt förbud eller varningstext på bacon i Sverige idag.
