Onsdag 8 Dec
Stockholm

Mirakelprodukt eller rent nonsens?
Så fungerar kollagen

Såhär fungerar den omtalade produkten kollagen.
Såhär fungerar den omtalade produkten kollagen. Foto:

Kollagen blir allt vanligare i både kändisvärlden och bland allmänhetens folk. Produkten sägs förhindra åldrandet, men stämmer det verkligen?

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om kollagen

Kollagen Sverige är exklusiv distributör av Natural Collagen Q5-26 produkterna i Sverige

Utvinningstekniken som Natural Collagen framställs via som gör att den är bioaktiv (levande molekyler) med bibehållen trippel helix spiral (tredje graden).

Tredje gradens kollagen är det som är mest identiskt med det kollagen som människan har i sin kropp.

I dagens hudkrämsdjungel finns oändligt med alternativ och det finns i princip någonting för alla. Stor fokus ligger i dag på att hindra åldrandet och hålla huden ung och fräsch. 

Sägs förhindra åldrandet

Senast ut på marknaden är ämnet "kollagen" som på senare tid blivit vanligt hos både kändisarna och vanliga människor. Kollagen sägs förhindra åldrandet och mer eller mindre få dig ung på nytt. Men hur mycket sanning ligger det egentligen i detta?

Vi ringde upp hudterapeuten och ägare av företaget Kollagen Sverige, Teresa Sas, för att ta reda på vad hur kollagen fungerar. 

Berätta, vad är kollagen?

– Kollagen är ett protein som finns i kroppen hos alla ryggradsdjur. Man brukar ibland kalla det för kroppens eget lim som håller samman vår kropp. Vårt utseende och livslängd är direkt beroende av kvaliteten på kroppens kollagen

På vilket sätt påverkar det vårt utseende?

– Huden består till 70 procent av kollagen. Från 20 -25-års ålder börjar kollagenet brytas ned och försämras samtidigt som kroppens egen produktion av kollagen minskar. Huden blir tunnare, utvecklar rynkor, pigmentfläckar och förlorar sin spänst. Det är därför bebisar kan göra grimaser utan att få rynkor – de är sprängfyllda av kollagen. 

Vilka/vem ska använda detta? Vuxna? Ungdomar?

 – Alla som vill fördröja åldrandeprocessen i kroppen samt till dem som är måna om sitt utseende och välbefinnande. Lämpligast från 25-års ålder.

Men om man redan har skrattrynkor och linjer i ansiktet. Då är det väl kört?

– Eftersom kollagenproduktionen minskar med åren är det viktigt att tillföra det till kroppen. Produkten har dubbel prestanda. Dels kompletteras kollagenbristen genom att kroppens egen produktion stimuleras. Dels förhindras nya skador under tiden som kroppen reparerar de befintliga, säger hon och fortsätter:

– Det är alltså inte kört, precis tvärtom. Det finns även kosttillskott som inte bara behandlar åldrandets effekter utan även orsakerna till uppkomsten.

Stämmer det att det reparerar ärrvävnad eller är det en myt?

– Ja, produkterna hjälper till att bygga upp bindväv, hud och så vidare. I den nya huden blir ärrvävnaden mycket mindre. Om ärren är mycket djupa, rekommenderas kollagenbehandling med dermapen.

Finns det några risker med produkten?

– Nej det vill jag inte påstå. Det är extremt ovanligt med fiskallergiker, men man inte ska använda produkten om man är allergisk mot fisk. Detta då kollagenet utvinns ur just sötvattensfisk.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela