Såhär fungerar den omtalade produkten kollagen.
Såhär fungerar den omtalade produkten kollagen.

Mirakelprodukt eller rent nonsens?
Så fungerar kollagen

Kollagen blir allt vanligare i både kändisvärlden och bland allmänhetens folk. Produkten sägs förhindra åldrandet, men stämmer det verkligen?


Om kollagen

Kollagen Sverige är exklusiv distributör av Natural Collagen Q5-26 produkterna i Sverige

Utvinningstekniken som Natural Collagen framställs via som gör att den är bioaktiv (levande molekyler) med bibehållen trippel helix spiral (tredje graden).

Tredje gradens kollagen är det som är mest identiskt med det kollagen som människan har i sin kropp.

I dagens hudkrämsdjungel finns oändligt med alternativ och det finns i princip någonting för alla. Stor fokus ligger i dag på att hindra åldrandet och hålla huden ung och fräsch. 

Sägs förhindra åldrandet

Senast ut på marknaden är ämnet "kollagen" som på senare tid blivit vanligt hos både kändisarna och vanliga människor. Kollagen sägs förhindra åldrandet och mer eller mindre få dig ung på nytt. Men hur mycket sanning ligger det egentligen i detta?

Vi ringde upp hudterapeuten och ägare av företaget Kollagen Sverige, Teresa Sas, för att ta reda på vad hur kollagen fungerar. 

Berätta, vad är kollagen?

– Kollagen är ett protein som finns i kroppen hos alla ryggradsdjur. Man brukar ibland kalla det för kroppens eget lim som håller samman vår kropp. Vårt utseende och livslängd är direkt beroende av kvaliteten på kroppens kollagen

På vilket sätt påverkar det vårt utseende?

– Huden består till 70 procent av kollagen. Från 20 -25-års ålder börjar kollagenet brytas ned och försämras samtidigt som kroppens egen produktion av kollagen minskar. Huden blir tunnare, utvecklar rynkor, pigmentfläckar och förlorar sin spänst. Det är därför bebisar kan göra grimaser utan att få rynkor – de är sprängfyllda av kollagen. 

Vilka/vem ska använda detta? Vuxna? Ungdomar?

 – Alla som vill fördröja åldrandeprocessen i kroppen samt till dem som är måna om sitt utseende och välbefinnande. Lämpligast från 25-års ålder.

Men om man redan har skrattrynkor och linjer i ansiktet. Då är det väl kört?

– Eftersom kollagenproduktionen minskar med åren är det viktigt att tillföra det till kroppen. Produkten har dubbel prestanda. Dels kompletteras kollagenbristen genom att kroppens egen produktion stimuleras. Dels förhindras nya skador under tiden som kroppen reparerar de befintliga, säger hon och fortsätter:

– Det är alltså inte kört, precis tvärtom. Det finns även kosttillskott som inte bara behandlar åldrandets effekter utan även orsakerna till uppkomsten.

Stämmer det att det reparerar ärrvävnad eller är det en myt?

– Ja, produkterna hjälper till att bygga upp bindväv, hud och så vidare. I den nya huden blir ärrvävnaden mycket mindre. Om ärren är mycket djupa, rekommenderas kollagenbehandling med dermapen.

Finns det några risker med produkten?

– Nej det vill jag inte påstå. Det är extremt ovanligt med fiskallergiker, men man inte ska använda produkten om man är allergisk mot fisk. Detta då kollagenet utvinns ur just sötvattensfisk.

Relaterat
Hemligheterna bakom Katy Perrys skönhet
När låten "I kissed a girl" kom ut fick vi alla upp ögonen för den mörka skönheten. Nu delar sångfågeln med sig av sina skönhetsknep.
Fredagsintervju: Petra Tungården
Vi är vana att se henne stressad, med en dramatenkärra i ena handen och 20 kassar i den andra. Till veckans fredagsintervju har vi tagit oss ett snack med den blonda skönheten med de avsmittande léendet. Lär känna modechefen och kändisstylisten Petra Tungården.
I mitt badrumsskåp: Josefin Dahlberg
Nytt på Modette! Följ med hem till Modettes chefredaktör Josefin Dahlberg och ta en titt i hennes badrumsskåp.
Anjas Almeidas skönhetstips till en fräsch vårlook
Ta del av Anja Alemidas skönhetstips om hur du bäst får till en fräsch sommarlook.
Hemligheten bakom Beyoncés skönhet
Hon har blivit kallad gudinna och hon strålar vare sig hon går på röda mattan, står på scen eller fångas på paparazzibilder när hon är på språng. Nyheter24 har tagit reda på Beyoncés skönhetsknep.
Senaste nytt

Luktar du svett trots deodorant? Så löser du det direkt

idag 11:43

Halsbränna? Så blir du enkelt av med den – med bikarbonat

idag 08:43
Att ha halsbränna är aldrig kul. Här är en kort guide på hur du med hjälp av bikarbonat kan bli av med halsbrännan både snabbt och enkelt.

Därför ska du INTE svara din crush direkt: "Verka mer upptagen"

16 Sep, 09:16
Att skriva med en eventuell framtida partner online kan kännas svårt. Dejtingcoachen Krystyna Trushyna berättar varför du inte borde svara på meddelanden från sin crush direkt.

Enkla knepen – så blir du av med fotsvamp

12 Sep, 15:22
Att ha fotsvamp är väldigt otrevligt och irriterande. Här är fem enkla husmorsknep att ta till för att snabbt bli av med fotsvampen.

Här är frukten att äta innan läggdags – för att sova bättre

11 Sep, 15:14
De flesta frukter är nyttiga. Men visste du att det finns en särskild frukt som kan få dig att både somna snabbare och sova bättre?

Här är den urhälsosamma frukten du borde äta mycket oftare

11 Sep, 11:58
De flesta frukter är hälsosamma på ett eller annat vis. Men det finns en särskild frukt som är extra bra för hälsan – på många olika sätt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.