Såhär fungerar den omtalade produkten kollagen.
Såhär fungerar den omtalade produkten kollagen.

Mirakelprodukt eller rent nonsens?
Så fungerar kollagen

Kollagen blir allt vanligare i både kändisvärlden och bland allmänhetens folk. Produkten sägs förhindra åldrandet, men stämmer det verkligen?


Om kollagen

Kollagen Sverige är exklusiv distributör av Natural Collagen Q5-26 produkterna i Sverige

Utvinningstekniken som Natural Collagen framställs via som gör att den är bioaktiv (levande molekyler) med bibehållen trippel helix spiral (tredje graden).

Tredje gradens kollagen är det som är mest identiskt med det kollagen som människan har i sin kropp.

I dagens hudkrämsdjungel finns oändligt med alternativ och det finns i princip någonting för alla. Stor fokus ligger i dag på att hindra åldrandet och hålla huden ung och fräsch. 

Sägs förhindra åldrandet

Senast ut på marknaden är ämnet "kollagen" som på senare tid blivit vanligt hos både kändisarna och vanliga människor. Kollagen sägs förhindra åldrandet och mer eller mindre få dig ung på nytt. Men hur mycket sanning ligger det egentligen i detta?

Vi ringde upp hudterapeuten och ägare av företaget Kollagen Sverige, Teresa Sas, för att ta reda på vad hur kollagen fungerar. 

Berätta, vad är kollagen?

– Kollagen är ett protein som finns i kroppen hos alla ryggradsdjur. Man brukar ibland kalla det för kroppens eget lim som håller samman vår kropp. Vårt utseende och livslängd är direkt beroende av kvaliteten på kroppens kollagen

På vilket sätt påverkar det vårt utseende?

– Huden består till 70 procent av kollagen. Från 20 -25-års ålder börjar kollagenet brytas ned och försämras samtidigt som kroppens egen produktion av kollagen minskar. Huden blir tunnare, utvecklar rynkor, pigmentfläckar och förlorar sin spänst. Det är därför bebisar kan göra grimaser utan att få rynkor – de är sprängfyllda av kollagen. 

Vilka/vem ska använda detta? Vuxna? Ungdomar?

 – Alla som vill fördröja åldrandeprocessen i kroppen samt till dem som är måna om sitt utseende och välbefinnande. Lämpligast från 25-års ålder.

Men om man redan har skrattrynkor och linjer i ansiktet. Då är det väl kört?

– Eftersom kollagenproduktionen minskar med åren är det viktigt att tillföra det till kroppen. Produkten har dubbel prestanda. Dels kompletteras kollagenbristen genom att kroppens egen produktion stimuleras. Dels förhindras nya skador under tiden som kroppen reparerar de befintliga, säger hon och fortsätter:

– Det är alltså inte kört, precis tvärtom. Det finns även kosttillskott som inte bara behandlar åldrandets effekter utan även orsakerna till uppkomsten.

Stämmer det att det reparerar ärrvävnad eller är det en myt?

– Ja, produkterna hjälper till att bygga upp bindväv, hud och så vidare. I den nya huden blir ärrvävnaden mycket mindre. Om ärren är mycket djupa, rekommenderas kollagenbehandling med dermapen.

Finns det några risker med produkten?

– Nej det vill jag inte påstå. Det är extremt ovanligt med fiskallergiker, men man inte ska använda produkten om man är allergisk mot fisk. Detta då kollagenet utvinns ur just sötvattensfisk.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så maximerar du effekten av din allergimedicin – enligt experten

25 Mar, 16:36

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

27 Feb, 19:26
Enligt en undersökning tar fler än var tredje person olika kosttillskott med hopp om goda hälsoeffekter. Men kan man äta för mycket vitaminer? Och vad händer om man gör det? Det svarar chefsapotekare Annika Svedberg på i en intervju med Nyheter24.

Så gör du slut med en narcissist • Misstaget du inte vill göra: "Finns en risk"

28 Jan, 12:02
Vill du göra slut med din partner, men misstänker samtidigt att denne har en narcissistisk personlighetsstörning? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på, enligt psykologen Monica Emanell.

Pensionär? Det måste du känna till för att undvika fallskador

10 Jan, 17:32
Närmar du dig pensionsåldern eller har kanske rent av redan nått den? Då finns det några detaljer som är bra att känna till för att undvika fallskador.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

3 Jan, 14:32
Nu har den isande vinterkylan kopplat ett järngrepp om Sverige. För att undvika hudskador finns det några klassiska missar du bör undvika, det menar hudläkaren Petra Verga Kjellman.

Läkaren slår hål på myterna om vinterkräksjuka – så skyddar du dig bäst

30 Dec 2023, 14:37
Säsongen för vinterkräksjuka har anlänt till Sverige och som vanligt väntas tusentals drabbas av det jobbiga viruset. Nyheter24 har pratat med Doktor24:s ansvariga läkare Lars Lindstedt, som berättar hur du skyddar dig på bästa sätt.