Allt fler dör av överansträngning i Japan.
1 av 3
Allt fler dör av överansträngning i Japan. - Foto: TT
I Japan finns inga regler för hur länge du kan jobba.
2 av 3
I Japan finns inga regler för hur länge du kan jobba. - Foto: TT
Fenomenet kallas karochi. Här täcks död som orsakat av hjärtsjukdomar och självmord in.
3 av 3
Fenomenet kallas karochi. Här täcks död som orsakat av hjärtsjukdomar och självmord in. - Foto: TT

Allt fler dör av överansträngning i Japan

Dödsfall som har orsakats av överansträngning är nu rekordhögt i Japan.


Testa länk här!.



Fenomenet kallas karoshi och ser till två typer av dödsfall: hjärtsjukdomar kopplat till överansträngning och självmord där den psykiska stressen är relaterad till arbetet. Detta har ökat sedan 1980-talet men är idag rekordhögt – 1 456 fall mellan april 2014 - mars 2015 uppger TT via Dagens Nyheter.

Genom att se till antalet ersättningskrav för karoshi genom det japanska arbetskraftdepartementets statisitik har man kunnat se att fenomenet ökar. Dock kan det finnas ett mörkerantal, eftersom staten inte vill erkänna arbetsförhållanden.

I Japan finns inga regler för hur länge en person får arbeta och inom vissa av de mest drabbade områdena finns det brist på arbetskraft. Flest fall av karoshi finns inom hälso- och sjukvårdssektorn, den sociala sektorn och sjöfarts- och byggbranschen, skriver DN.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

2 dagar sedan 18:12

Så maximerar du effekten av din allergimedicin – enligt experten

25 Mar, 16:36
Årets pollensäsong är här, något som innebär rinniga ögon och nästäppa för många. Nyheter24 har pratat med Catharina Claesson, chef för Farmaci på Apotek Hjärtat, om hur man maximerar effekten på sin allergimedicin.

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

27 Feb, 19:26
Enligt en undersökning tar fler än var tredje person olika kosttillskott med hopp om goda hälsoeffekter. Men kan man äta för mycket vitaminer? Och vad händer om man gör det? Det svarar chefsapotekare Annika Svedberg på i en intervju med Nyheter24.

Så gör du slut med en narcissist • Misstaget du inte vill göra: "Finns en risk"

28 Jan, 12:02
Vill du göra slut med din partner, men misstänker samtidigt att denne har en narcissistisk personlighetsstörning? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på, enligt psykologen Monica Emanell.

Pensionär? Det måste du känna till för att undvika fallskador

10 Jan, 17:32
Närmar du dig pensionsåldern eller har kanske rent av redan nått den? Då finns det några detaljer som är bra att känna till för att undvika fallskador.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

3 Jan, 14:32
Nu har den isande vinterkylan kopplat ett järngrepp om Sverige. För att undvika hudskador finns det några klassiska missar du bör undvika, det menar hudläkaren Petra Verga Kjellman.