Bränt stekpannan? Då ska du göra det här för att rädda den
Har du lagat mat och råkat bränna stekpannan eller kastrullen? Istället för att kasta den bör du ta till några enkla metoder för att snabbt rädda den igen – och återställa den till dess forna glans.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
I många hushåll runt om i landet bor det så kallade hemmakockar som inte är blyga för att ställa sig vid spisen och svarva ihop en god middag till familjen eller vännerna.
I dag matas vi allt som oftast av matinslag i tv och direktsända matlagningsskolor. Ett sådant exempel är i Nyhetsmorgon i TV4 där kockar som Erik Videgård, Fredrik Eriksson och Zeina Mourtada ofta dyker upp för att bjuda både programledarna på något gott och för att lära tittarna mer om processer, råvaror och dela ett och annat tips.
En av dem som inte är rädd för att säga vad han tycker är Erik Videgård som titt som tätt är ärlig med sina åsikter.
Ett sådant tillfälle var när han under hösten 2023 berättade att aldrig köper bearnaisesås på burk.
– Det är en majonäs med dragonsmak. Det har ingenting med bearnaise att göra över huvudtaget. Urk, sa han då.
LÄS MER: Stjärnkocken Erik Videgårds stenhårda diss mot bearnaisesås
Erik Videgård dissade vanliga frukosträtten
Ett annat tillfälle då Videgård varit frispråkig var när han under sommaren 2024 berättade i Nyhetsmorgon hur en äggröra ska tillagas och serveras, och vad man inte ska göra.
– Det tråkigaste jag vet på en hotellfrukost är när det ser ut som spån. Hemskt. Jag tycker man ska göra all äggröra á la minute, när man beställer, sa han då.
LÄS MER: Erik Videgårds diss mot rätten – så ska du aldrig servera den
Bränt stekpannan? Det ska du inte göra då
I takt med att vi ser matlagning i tv-rutan, food-hacks och recept på sociala medier är det inte konstigt att många ute i stugorna gärna lagar mat.
Dock kan det ju hända att redskapen man använder slits. Ibland kan det ha att göra med att helt enkelt inte sköter om dem tillräckligt bra.
Ett sådant exempel är när stekpannor och kastruller blir brända och svarta i botten. Då är det kanske lätt att anta att den är förbrukad och ska kastas, men det bör du inte göra.
Istället bör du ha med dig de tips du kan ta till för att återställa ditt redskap till dess forna glans – på ett eller flera enkla sätt.
MISSA INTE: Zeina Mourtadas okända koppling till Zlatan: "Är snyggast"
Testa det här om pannan är bränd
Då stekpannor och kastruller som är sönderbrända ofta avger en bitter och rätt äcklig smak bör du därför testa att använda dig av bikarbonat vid rengöringen. Sajten Hus och Hem har på sin hemsida delat flera tips för hur du kan göra för att återställa redskapet.
Låt då kastrullen eller stekpannan svalna och häll sedan i vatten och lite bikarbonat. Ställ tillbaka den och sätt på spisen så det får sjuda en stund. Skrubba sedan med en svamp eller borste.
Ett annat sätt är att testa att använda dig av vatten och ättika vid rengöringen. Koka då upp vattnet med lite ättika i och låt kastrullen eller stekpannan sjuda i någon minut. Skrubba rent.
Om ditt redskap är en nonstick-panna eller kastrull så kan du testa att blanda varmt vatten med lite bakpulver tills det bildas en pulverpasta. Smeta in kastrullen eller stekpannan i detta och skrubba en stund. Skölj av och upprepa om det inte blir helt rent första gången.
LÄS MER: Gör aldrig detta när du vispar grädde – enligt Boudet